Wat zijn de beste aanhanger steunpoten?

De meest aanhangers in Nederland zijn zogenaamde middenas aanhangers. Hierbij zijn de assen, zoals de benaming al doet vermoeden, in het midden van de laadbak geplaatst. Hierdoor kan de aanhangwagen zich, bij het laden en lossen, in sommige gevallen als een wip gaan gedragen. De aanhanger heeft dan de neiging om achterover te kantelen als er veel gewicht achterop de laadbak komt. Denk hierbij niet alleen aan het oprijden van bijvoorbeeld een kruiwagen met zand, een motor of auto, maar ook aan het kiepen van de volle laadbak met grond van een kiepaanhanger.

Om te voorkomen dan een aanhanger achterover kantelt zijn er aanhanger steunpoten op de markt. Deze steunpoten bieden de aanhanger extra ondersteuning bij het laden en lossen. Nu zijn er verschillende aanhanger steunpoten op de markt en hoe kunt u nu bepalen wat de beste steunpoten voor uw aanhanger zijn? Steunpoten zijn namelijk primair bedoeld om te voorkomen dat een aanhanger achterover kantelt bij het in- en uitladen. Ze kunnen echter ook worden gebruikt om een aanhanger te stabiliseren tijdens stalling. Beide vormen van gebruik vragen elk om een ander type steunpoot. Wij leggen dan ook graag uit welke aanhanger steunpoten het beste zijn voor de verschillende vormen van gebruik.

De beste aanhanger steunpoten voor universeel en licht gebruik

Als u op zoek bent naar aanhanger steunpoten voor algemeen licht gebruik komt de valsteunpoot als beste uit de bus. Deze steunpoot is universeel toepasbaar en kan op veel aanhangwagens worden gebruikt. De valsteunpoot, bestaande uit een ronde koker met handgreep op de bovenzijde, wordt vastgezet in een klem. Door het lossen van de klem kan de steunpoot omhoog of omlaag worden geschoven. Deze klem dient daarvoor wel op een dragend deel van de constructie van de aanhanger te worden bevestigd. Hierdoor is deze steunpoot bijvoorbeeld niet toe te passen op een aanhangwagen met wielen onder de laadbak.

De frictie tussen de klem en steunpoot voorkomt dat de aanhanger niet achterover kan kantelen. Het nadeel is echter wel dat de valsteunpoot niet geschikt is voor gebruik bij zwaardere belastingen. Dit type steunpoot is daarentegen prima te gebruiken als u een kruiwagen achter in uw aanhangwagen wilt rijden, maar bijvoorbeeld ook als u een motor op een motortrailer wilt rijden.

Voordelen

 • Gunstige aanschafprijs
 • Ook toepasbaar bij hogere laadvloer

Nadelen

 • Uit- en overstekende delen
 • Krachtinspanning bij aandraaien klem
 • Niet geschikt voor zwaardere lading
Valsteunpoten voor universeel gebruik op een aanhanger

De beste aanhanger steunpoten voor professioneel en zwaarder gebruik

Als u met een aanhanger werkt, en daarbij bijvoorbeeld regelmatig auto’s op- en af moet rijden, zijn steunpoten eigenlijk een must-have. Steunpoten voorkomen namelijk dat de aanhanger achterover kantelt op het moment dat er gewicht op de achterzijde van de aanhanger komt. Hierdoor wordt ook het trekkende voertuig ontzien omdat de achterzijde niet onnodig omhoog wordt getild.

Omdat de zwaardere professionele aanhangwagens meest uitgevoerd zijn met wielen onder de laadvloer bevinden de dragende delen van het chassis zich ook onder de laadvloer. De steunpoten worden dan ook onder de laadvloer bevestigd. Vanwege de beperkte ruimte die hierbij beschikbaar is worden hiervoor kantelbare aanhanger steunpoten gebruikt. Deze kunnen in een hoek van 90 graden worden gekanteld waardoor ze na gebruik netjes onder de laadvloer weggeborgen zijn. De steunpoten zijn in de meeste gevallen ook verstelbaar wat betekent dat ze ook in lengte aangepast kunnen worden. Hierbij zijn twee verschillende systemen te onderscheiden.

Een kantelbare steunpoot die verstelbaar is kan voorzien zijn van een borgpen die door de steunpoot heen wordt gestoken. Door de borgpen te verwijderen kan de steunpoot worden uitgeschoven waarna deze in de gewenste positie kan worden geborgd. Het nadeel hiervan is het feit dat de steunpoot niet exact kan worden afgesteld en de aanhangwagen alsnog minimaal achterover kan kantelen.

Bij het tweede systeem is de steunpoot in- en uit te draaien met behulp van een bijbehorende slinger of sleutel. Deze kan dus wel op exact de gewenste lengte worden afgesteld.

Let wel, een steunpoot moet nooit helemaal tot strak op de grond worden afgesteld als de aanhanger nog niet is beladen. Na het beladen zal de aanhanger namelijk wat in zijn torsie zakken en is de kans groot dat de steunpoten helemaal klem zitten op de grond en de steunpoot niet meer in te klappen is.

Uitklappen van een kantelbare aanhanger steunpoot

Voordelen

 • Geschikt voor zwaardere belading
 • Makkelijk in gebruik
 • Gemonteerd onder de laadbak, geen uitstekende delen

Nadelen

 • Iets duurder in aanschaf
 • Uitvoering met borgpen niet exact in lengte af te stellen

De beste aanhanger steunen om een aanhanger te stabiliseren

Aanhanger steunpoten kunnen niet alleen worden gebruikt om te voorkomen dat een aanhanger onbedoeld achterover kantelt. Ze kunnen namelijk ook worden gebruikt om een aanhanger te stabiliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkoopaanhanger die op locatie wordt opgesteld. Deze moet niet alleen waterpas staan, maar moet eigenlijk ook iets omhoog worden gebracht om de aanhanger uit de torsie van de as te krijgen. Als dit niet gebeurt heeft de aanhanger de neiging om te gaan deinen als er door de laadbak wordt gelopen wat natuurlijk zeer oncomfortabel is. De beste aanhanger steunpoten om een zwaardere aanhanger te stabiliseren zijn uitdraaisteunen, ook wel bekend als zogenaamde caravansteunen.

Caravansteunen worden op alle vier hoeken onder de laadbak gemonteerd. Door middel van een bijbehorende slinger kunnen de steunen in- en uit worden gedraaid. Deze steunen kunnen niet alleen veel gewicht hebben, ze zijn ook heel exact af te stellen omdat er met weinig inspanning een grote kracht kan worden overgebracht. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om een aanhanger te stabiliseren.

Caravansteunen worden op alle vier hoeken onder de laadbak gemonteerd. Door middel van een bijbehorende slinger kunnen de steunen in- en uit worden gedraaid. Deze steunen kunnen niet alleen veel gewicht hebben, ze zijn ook heel exact af te stellen omdat er met weinig inspanning een grote kracht kan worden overgebracht. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om een aanhanger te stabiliseren.

Uitdraaien van een uitdraaisteun onder een verkoopaanhanger

Voordelen

 • Zeer sterk
 • Goed af te stellen
 • Makkelijk in gebruik

Nadelen

 • Groter formaat en dus meer ruimte nodig voor montage
 • Losse slinger nodig voor in- en uitdraaien
 • Hogere aanschafprijs