Wat is de beste kleine aanhanger?

Veel mensen gebruiken een aanhangwagen voor zaken die je (net) niet in de auto kunt vervoeren, of nog belangrijker, die u niet in de auto wilt vervoeren.

Of het nu gaat om een fiets, uw kampeerspullen, een koelkastje tijdens een verhuizing of wat zand en stenen voor een terras of verbouwing. Dat kan misschien allemaal wel met de auto, maar het gaat net wat makkelijker met een aanhanger. Omdat u de aanhanger echter niet elke dag gebruikt, en deze best wel veel plek inneemt hebben wij een overzicht gemaakt van de beste kleine aanhangers.

Personenauto met een kleine aanhanger

De voordeligste kleine aanhanger

Omdat een aanhanger best wel een investering is hebben wij als eerste gekeken naar de beste voordelige aanhanger. De bruikbaarheid was daarbij het belangrijkste criterium. Daarnaast hebben wij uiteraard gekeken naar de prijs, maar ook naar zaken als bouwkwaliteit en garantie. Als laatste moest er ook mee gereden mogen worden als men alleen over het B rijbewijs beschikt.

Qua bruikbaarheid moest deze aanhanger alle meest voorkomende klussen aankunnen zoals het vervoeren van fietsen, wasmachines en koelkasten, bouwmaterialen, brandhout e.d. Daarnaast moest hij voldoende opties hebben zoals een vlakzeil voor gebruik tijdens vakanties, of een huif voor gebruik bij verhuizingen e.d.

Onze voordelige keuze is in dit geval de Blyss Maxx. Deze alleskunner is maar 204 cm lang en 110 cm breed (afmeting van de laadbak) en mag toch meer dan 600 kg laden. Ook zijn er voor deze wagen opties als een vlakzeil en een huif verkrijgbaar waardoor dit de voordeligste keuze is.

Als de laadbak iets groter moet zijn is de Eduard 200 x 145 cm 750kg een goed alternatief. Omdat bij dit model de wielen onder de laadbak zitten is hij met zijn laadbak van 200 x 145 cm groter dan de Blyss Maxx, maar door het ontbreken van wielkasten toch minder breed. Ook voor de Eduard aanhanger zijn er opties als een vlakzeil of een huif beschikbaar.

Blyss Maxx is onze keuze voor de voordeligste kleine aanhanger

De sterkste kleine aanhanger

Bij de keuze voor de voordeligste kleine aanhangwagen waren we tevreden met een laadvermogen van ongeveer 600 kg. Zodra je echter zand, stenen of bouwpuin wilt gaan vervoeren stelt een laadvermogen van 500 tot 600 echter niets voor. Voor de meer veeleisende klusser die wel een kleine aanhanger wil, en daarin ook nog eens een kuub zand wil kunnen vervoeren hebben wij de sterkste kleine aanhanger uitgekozen.

Onze keuze voor de sterkste kleine aanhanger is de Eduard 250 x 150 cm 2700kg. Deze kleine krachtpatser, met een laadbak van 260 x 150 cm mag maar liefst 2280 kg laden. Dit is dus ruim een kuub zand of drie kuub brandhout. Qua uitbreidingsmogelijkheden zit het bij dit model zeker goed, want er zien niet alleen een vlakzeil en een huif verkrijgbaar, ook loofrekken en opzetborden zijn optioneel. Vanwege het laadvermogen en de veelzijdigheid is dit de terechte keuze als sterkste kleine aanhanger.

Eduard plateauwagen als onze keuze voor de sterkste kleine aanhanger

Wilt u de laadvloer liever lager hebben liggen? Dan kiezen wij als alternatief voor de Power Trailer aannemersuitvoering met een laadvermogen van 2320 kg. Omdat bij dit model de laadbak tussen de wielen ligt is de laadvloer een stuk lager, wat ook nog eens een stabieler rijgedrag geeft. Omdat bij de Power Trailer de zijborden niet open kunnen, iets wat bij de Eduard wel kan, is deze wagen net niet onze beste keuze geworden. Verder is deze robuuste aanhangwagen minstens net zo goed als zijn plateauwagen tegenhanger.

De beste kleine aanhanger voor vakantie

Omdat veel mensen hun aanhangwagen ook graag willen gebruiken om mee op vakantie te gaan hebben wij ook daar een beste kleine aanhanger voor vakantie gekozen. Dit is een andere wagen dan degene u in ons testoverzicht van bagagewagens vindt. In de zoektocht naar de beste kleine aanhanger voor vakantie hebben we namelijk gekeken naar een aanhangwagen die het hele jaar door gebruikt kan worden als gewone aanhangwagen, en dan voor de vakantie snel en eenvoudig veranderd kan worden in een bagagewagen.

Onze duidelijke winnaar in de categorie beste kleine aanhanger voor vakantie is de Martz 205 x 125 cm bagagewagen. Door het afneembare aluminium deksel kunt u deze kleine aanhangwagen in een paar minuten omtoveren in een kleine bagagewagen. En omdat hij verder veel overeenkomsten heeft met onze winnaar in de categorie beste voordelige aanhangwagen is hij dus niet alleen veelzijdig, maar ook nog eens voordelig.

En voor degenen de krachtpatser uit deze test, de sterke kleine aanhanger, mee wil nemen op vakantie hebben wij de unieke optie van een scharnierende kunststof kap voor op de Eduard 260 x 150 cm gevonden. Op deze manier kunt u dus voor de sterkste kleine aanhanger kiezen en hem ook meenemen op vakantie. Het is daarmee ook gelijk een van de ruimste bagagewagens die je kunt bedenken en door de gestroomlijnde kap heb je bijna niet door dat hij achter de auto zit.

Martz aanhanger met aluminium deksel als beste keuze voor de vakantie

De beste kleine aanhanger voor verhuizingen

Wanneer u al een van de eerder genoemde beste kleine aanhangers heeft gekozen is de beste oplossing voor u natuurlijk een huif die bij uw gekozen aanhangwagen past. We zetten ze daarom nog even voor u op een rij.

 • Blyss Maxx
  De voordeligste kleine aanhanger
 • Eduard 200 x 145 cm 750kg
  Alternatief voordelige kleine aanhanger
 • Eduard 260 x 150 cm 2700kg
  De sterkste kleine aanhanger
 • Power Trailer aannemersuitvoering
  Alternatief sterkste kleine aanhanger

Een huif maakt al deze modellen wel veelzijdiger, maar voor echte verhuisklussen is het wel fijn dat de wanden stevig zijn. Daarom is de beste kleine aanhanger voor verhuizingen een aanhangwagen welke ook een winnaar is in de beste gesloten aanhangwagen. Wij stellen u daarom graag voor aan de Humbaur gesloten 304 x 151 x 180 cm 1500kg geremd.

We hebben hier bewust gekozen voor de Humbaur, niet alleen vanwege de hoogwaardige bouwkwaliteit , maar ook omdat de dubbele deuren met containersluiting het laden en lossen eenvoudiger maakt. De baklengte van ruim 3 meter en de hoogte van 180 cm maakt dat deze gesloten aanhangwagen het meest geschikt is voor de echte verhuis klussen, maar natuurlijk kunt u er ook bouwmaterialen of fietsen in vervoeren. Ook heeft de Humbaur een aantal handige extra’s zoals bijvoorbeeld de verplaatsbare sjorogen. Optioneel kunt u deze aanhanger ook nog voorzien van een afsluitbare deur aan de zijkant en een handige neergaande achterklep.

Wilt u wel graag een gesloten opbouw voor uw verhuisklus maar mag het allemaal wat kleiner en voordeliger dan kiezen wij voor de gesloten Power Trailer 200 x 100 cm in 150 cm hoog.

Humbaur HK 153015-18P als onze keuze voor beste aanhanger om mee te verhuizen

De meest veelzijdige kleine aanhanger

Voor wie nu al weet dat de gekozen aanhanger voor elke klus geschikt moet zijn en dat de aanhanger dus een combinatie van alle eerdere wagens moet bieden, past daar maar een beschrijving bij, Meest veelzijdige aanhanger. De Humbaur HA Allrounder heeft onbetwist recht op de titel Beste veelzijdige aanhanger. Deze alleskunner is met zijn bakmaat van 251 x 231 cm compact, is voorzien van een handrem, oplooprem en schokbrekers voor uw veiligheid, mag een indrukwekkende 1000kg laden en mag toch in de meeste gevallen met een B rijbewijs gereden worden. Dat is allemaal al meer dan de meeste aanhangwagens standaard bieden.

En daar begint het pas mee.

 • De bijbehorende oprijplaten bieden multitransporter mogelijkheden voor bijna alles op 2 of 4 wielen.
 • De motorsteun in combinatie met de extra sjorogen maken het een volwaardige motortrailer.
 • De sperstang en bindrail maakt dat u ook met een halfgevulde wagen uw lading altijd goed en veilig vast kunt zetten.
 • De valsteunpoot maakt dat de aanhanger niet ineens achterover kan klappen wanneer hij losgekoppeld is van de auto en u er iets inzet of uithaalt.
 • De originele gereedschapskist geeft voldoende ruimte voor alle losse zaken die u mee wilt nemen.
 • Het meegeleverde vlakzeil geeft u bagagewagenmogelijkheden en laat u uw lading droog en beschermt vervoeren.
De Humbaur HA Allrounder als onze keuze voor de meest veelzijdige kleine aanhanger

Kortom het uitrustingsniveau van deze aanhanger is zodanig compleet dat we deze meest veelzijdige aanhanger ook even onder uw aandacht wilden brengen. Dat het niet de overall winnaar is in dit overzicht komt alleen maar omdat de aanschafprijs in eerste instantie wat hoog is, maar zodra je de andere beste kleine aanhangers van dit soort extra’s gaat voorzien dan is de meest veelzijdige aanhanger er echt één om goed naar te kijken.