Wat is de beste spanband?

Iedereen is wel bekend met het gebruik van spanbanden. Of het nu in uw dagelijks werk als bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur is, of tijdens die enkele keer dat u met uw aanhangwagen een oud meubel naar de vuilstort brengt. Met spanbanden kunt u lading op een snelle en degelijke manier vastzetten.

Maar wat is nu de beste spanband om te gebruiken?

Wel, in de praktijk is dit toch vaak de spanband die u op dat moment tot uw beschikking hebt. Toch is de ene spanband de andere niet, en zijn er ook speciale banden voor specifieke toepassingen verkrijgbaar. Wij hebben daarom voor u onderzocht wat de beste spanband voor een bepaalde toepassing is.

De beste spanband voor universeel gebruik

De universele spanband is verkrijgbaar met een ratel, of met een spanslot. De uitvoeringen met spanslot zijn altijd ééndelig en eigenlijk alleen geschikt voor licht gebruik. De band wordt hierbij op spanning gebracht door deze door het spanslot heen te voeren en daarna zo strak mogelijk aan te trekken. Het spanslot zal dan de band vastklemmen zodat de band blijft zitten. Eigenlijk gaat het hierbij niet om een spanband, maar om een sjorband. Wij raden dan ook af om dit type band te gebruiken om zwaardere lading mee vast te zetten.

De meest gangbare spanband is uitgerust met een ratel. Deze band kan uitgevoerd zijn als één- of tweedelige spanband met ratel. De tweedelige uitvoering bestaat uit een lange band met bevestigingshaak, en een korte band waaraan de ratel en een bevestigingshaak zijn bevestigd. De ratel biedt hierbij het grote voordeel dat deze als hefboom werkt waardoor er met minimale inspanning een grote trekkracht op de band kan worden uitgeoefend waardoor deze zeer strak vastgezet kan worden. Als u lading in uw aanhangwagen wilt gaan vervoeren adviseren dan ook altijd aan om een spanband met ratel te gebruiken

Universele tweedelige spanband met ratel

De beste spanband voor een bootrailer

Voor het vastzetten van een boot op een boottrailer is volgens ons een tweedelige spanband met ratel de aangewezen band om te gebruiken. Deze spanband is goed aan de trailer te bevestigen, ook als de trailer geen sjorogen zou hebben. Door middel van de ratel kan de boot goed vastgesjord worden waardoor deze niet meer kan verschuiven, ook in het geval u onverhoopt een noodstop zou moeten maken. Met de ratel is het ook mogelijk om de spanband gedoseerd op spanning te brengen en voorkomt u dat de band zo strak trekt dat er bijvoorbeeld schade aan een kunststof boot zou kunnen ontstaan.

De beste spanband om een motor vast te zetten

Met een universele spanband kunt u bijna alle mogelijke lading vastzetten. Als u echter motor wilt vervoeren loopt u echter tegen het feit aan dat deze zijn voorzien van schokbrekers die in kunnen veren. Dit betekent dat, als de schokbrekers tijdens het transport inveren de spanning van de spanbanden wegvalt, en deze zelfs los zouden kunnen komen. Bij motoren zien we vaak dat de spanbanden daarom zo strak worden aangetrokken dat de schokbrekers al helemaal ingeveerd zijn. Dit kan echter het veersysteem van de motor beschadigen en een olielekkage is bijvoorbeeld niet ondenkbaar.

Om een motorfiets vast te zetten is er een speciale motorspanband met ratel te koop. Deze spanband wordt over het achterwiel heen gelegd waarna de band naar beide zijkanten aangespannen wordt. Op deze wijze wordt het achterwiel van de motor vastgezet zonder dat daarbij enige druk op de schokbreker(s) wordt uitgeoefend. Wij adviseren wel om deze spanband met het gebruik van een motorwielsteun te combineren.

De beste spanband om een motor vast te zetten

De beste spanband voor autotransport

Als u een auto op een trailer wilt vervoeren zult u ook gebruik moeten maken van spanbanden. Een auto is, net als een motorfiets, uitgerust met schokbrekers die in- en uit kunnen veren. Hierdoor bieden de wielen van de auto de enigste mogelijkheid om spanbanden zodanig te bevestigen dat zij niet los kunnen komen als de schokbrekers in zouden veren.

Om auto’s vast te zetten op een aanhanger of autoambulance bestaan er dan ook speciale auto spanbanden. De verschillende uitvoeringen van auto spanbanden verschillen onderling misschien iets van elkaar door de wijze van gebruik. Bij alle uitvoeringen worden echter de wielen van de auto stevig vastgezet. Het veersysteem van de auto kan dan nog wel inveren, maar hij kan niet van zijn plaats komen omdat de wielen stevig zijn verankerd op de laadvloer. Wat voor u nu de beste auto spanband voor autotransport is, wordt door enkele factoren bepaald. Als eerste natuurlijk het type auto, het type velg (staal of lichtmetalen siervelgen) en het type trailer waarop u de auto gaat vervoeren. Uw spanbandenleverancier kan u uiteraard prima adviseren welke spanband de beste voor uw situatie is.

Auto spanband speciaal voor autotransport

De beste spanband voor een aanhangwagen

Wie lading vervoert in een aanhangwagen heeft, volgens de wegen verkeerswet, de verplichting deze lading deugdelijk vast te zetten. De lading mag niet los in de aanhangwagen liggen waarbij de kans bestaat dat deze tijdens het transport uit de laadbak kan vallen. Soms kan dat met behulp van een aanhangernet, maar in veel gevallen zult u hiervoor gebruik moeten maken van één of meerdere spanbanden. Maar wat is nu de beste spanband om te gebruiken?

Hoe bepaalt u nu wat de beste spanband is?

Spanbanden zijn er in vele soorten en maten. Als u een spanband kopen gaat kan het aanbod misschien wel zo overweldigend zijn dat u niet weet welke u moet kiezen. Wij helpen u dan ook graag met wat tips om de beste spanband uit te kiezen.

De kleur van een spanband zegt niets over de sterkte.

De kleur van een spanband zegt niets over de sterkte van de betreffende band. Dit in tegenstelling tot hijsbanden waarbij dit wel het geval is. Vaak hebben spanbanden wel een opvallende signaal kleur waardoor ze goed opvallen, maar dit hoeft niet geval te zijn. Zo zijn er ook zwarte spanbanden te koop en zijn er zelfs bedrijven waar u custom spanbanden kunt laten maken in een gewenste kleur, eventueel bedrukt met uw bedrijfsnaam of logo.

Hoe kunt u dan wel de sterkte van een spanband achterhalen?

Spanbanden zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en breedtes. Hierbij geldt wel de regel dat een bredere spanband ook sterker is. Maar hoe sterk is een bepaalde spanband dan? Wel, de sterkte van een spanband wordt uitgedrukt in daN. Deze waarde wordt vermeld op het label dat, volgens de EN 12195-2 norm, op de spanband moet zijn aangebracht. Indien het label ontbreekt of onleesbaar is mag de betreffende spanband niet meer worden gebruikt.

Op het label dat op de spanband is aangebracht staan de zo geheten LC waardes. De LC waarde staat voor ‘Lashing Capacity’ en wordt uitgedrukt in daN. Deze waardes geven de breeksterkte van de spanband aan bij de verschillende methodes waarop de spanband mag worden gebruikt om lading vast te zetten.

Voorbeeld van een informatielabel op een spanband.

Een spanband met ratel of met spanslot?

De universele spanband is verkrijgbaar met een ratel, of met een spanslot. De uitvoeringen met spanslot zijn altijd ééndelig en eigenlijk alleen geschikt voor licht gebruik. De band wordt hierbij op spanning gebracht door deze door het spanslot heen te voeren en daarna zo strak mogelijk aan te trekken. Het spanslot zal dan de band vastklemmen zodat de band blijft zitten. Eigenlijk gaat het hierbij niet om een spanband, maar om een sjorband. Wij raden dan ook af om dit type band te gebruiken om zwaardere lading mee vast te zetten.

De meest gangbare spanband is uitgerust met een ratel. Deze band kan uitgevoerd zijn als één- of tweedelige spanband met ratel. De ratel biedt hierbij het grote voordeel dat deze als hefboom werkt waardoor er met minimale inspanning een grote trekkracht op de band kan worden uitgeoefend waardoor deze zeer strak vastgezet kan worden. Als u lading in uw aanhangwagen wilt vastzetten adviseren dan ook altijd aan om een spanband met ratel te gebruiken.
.

Hoe houdt u uw spanband in de beste conditie?

Spanbanden zijn door het gebruik uiteraard onderhevig aan slijtage. Verkeerd gebruik kan zelfs tot gevolg hebben dat een spanband niet meer veilig gebruikt kan worden en vervangen moet worden. Wat kunt u er nu aan doen om uw spanband in een goede conditie te houden?

Als de lading die u moet vervoeren scherpe randen heeft kunnen deze randen een snijdende werking op de spanbanden hebben. Een spanband die ingesneden is kan natuurlijk niet meer gebruikt worden. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van spanbandhoezen. Een spanbandhoes schuift u over de spanband en brengt u aan op de plek waar de spanband het meeste te lijden heeft, bijvoorbeeld op scherpe randen van de lading. Er zijn ook zogenoemde hoekbeschermers in de handel die u kunt gebruiken op scherpe randen. Deze hoekbeschermers zijn meestal vervaardigd uit kunststof en legt up een scherpe rand waarna u de spanband over de hoekbeschermer legt. Zo kan de spanband niet worden ingesneden door de rand.

Let ook op dat u geen knopen in de spanband legt. Een knoop vermindert de sterkte van de band aanzienlijk en zal uiteindelijk ook de levensduur verkorten. Rol de spanband na gebruik ook netjes op en berg deze droog op.

Universele spanband

Motorspanband

Auto spanband