Het beste disselslot voor een aanhangwagen

Een disselslot is een beveiliging op de kop van de dissel tegen diefstal. Een disselslot op de aanhangwagen is als een slot op de voordeur. Het maakt het risico van diefstal kleiner, en hoe beter het slot, hoe beter de beveiliging.

Net zoals alle andere sloten zijn disselsloten ook in verschillende modellen en versies te koop. Wij keken voor u wat de verschillen zijn op het gebied van bruikbaarheid en kwaliteit en onderzochten wat de voordelen en nadelen zijn van de verschillende disselsloten.

Het universele disselslot tasjesmodel

Het tasjesslot is een universeel disselslot dat op de meeste aanhangwagens gebruikt kan worden. Dit slot dankt zijn naam aan het uiterlijk, dat namelijk veel lijkt op een handtas. Het tasjesslot bestaat uit een metalen behuizing met een pen die wordt geborgd door middel van een discusslot. Dit slot zal de gelegenheidsdief zeker afschrikken, maar ook de meer doorgewinterde dief zal de aanhangwagen niet zomaar mee kunnen nemen als er een tasjesslot aangebracht is.

Hoe werkt het tasjesslot?

Het tasjesslot wordt over de koppeling geplaatst waarna de borgpen door één van de gaten onderin de behuizing wordt gestoken. Steek hierbij de borgpen door het gat dat de minste bewegingsvrijheid van de behuizing oplevert. Nadat het discusslot is aangebracht kan de borgpen niet meer worden uitgenomen, en kan het tasjesslot dus ook niet meer van de koppeling worden afgenomen.

Als er een tasjesslot op de koppeling is aangebracht kan de greep van de koppeling niet meer omhoog worden getrokken. De koppeling kan hierdoor niet ook niet meer op de kogel van een trekhaak worden geplaatst.

Conclusie

Als u dus een slot zoekt dat makkelijk is in gebruik, een gunstige aanschafprijs heeft en toch een goede bescherming biedt is het tasjesmodel het beste disselslot voor uw aanhangwagen.

Voordelen

 • Gunstige aanschafprijs
 • Makkelijk aan te brengen
 • Past op meerdere aanhangwagens
 • Beschermd zowel aan- als afgekoppeld

Nadelen

 • Voldoet niet aan eisen verzekeraars
 • Is niet vast gemonteerd op de aanhangwagen wat het risico met zich meebrengt dat het slot vergeten wordt mee te nemen
Universeel disselslot model tasjesslot

Het kokerslot voor aanhangwagens

Op sommige koppelingen past het tasjesmodel disselslot niet. Deze koppelingen zien we voornamelijk bij de kleinere aanhangwagens. In veel gevallen vormt het kokerslot, ook wel overdekslot genoemd, een goed alternatief voor het tasjesslot.

Hoe werkt het overdekslot?

Het kokerslot wordt vanaf de voorzijde over de koppeling heen geschoven waarna de borgpen door het slot wordt gestoken. De borgpen valt hierbij achter de greep van de koppeling waardoor het slot niet meer kan worden afgenomen. Aan de onderzijde is het slot dicht waardoor de koppeling niet meer over de kogel van een trekhaak geplaatst kan worden. Dit slot kan daardoor niet worden gebruikt op een aanhanger als deze is aangekoppeld, iets wat bij een tasjesslot wel mogelijk is.

Conclusie

Zoekt u een disselslot dat makkelijk is in gebruik, gunstig is in aanschaf en een redelijke tot goede bescherming biedt? Als een tasjesslot niet op de koppeling van uw aanhangwagen past vormt een overdekslot een goed alternatief.

Voordelen

 • Gunstige aanschafprijs
 • Makkelijk aan te brengen
 • Past op meerdere aanhangwagens

Nadelen

 • Kan niet worden gebruikt op een aangekoppelde aanhangwagen
 • Voldoet niet aan eisen verzekeraars
 • Is niet vast gemonteerd op de aanhangwagen wat het risico met zich meebrengt dat het vergeten wordt mee te nemen
Kokerslot aangebracht op koppeling van een aanhangwagen

Het DoubleLock onderbouw disselslot

Als u een disselslot voor uw aanhangwagen zoekt dat niet alleen makkelijk is in gebruik, maar dat u ook niet kunt vergeten, is een DouleLock onderbouwslot het beste disselslot. Dit slot wordt blijvend aan de koppeling van de aanhangwagen bevestigd en kan na montage ook niet meer worden gedemonteerd.

Hoe werkt het onderbouw disselslot?

Het cruciale deel van dit type slot wordt gevormd door een beugel die omhoog kan worden geklapt waarna deze wordt geborgd met een zwaar hangslot. Deze beugel voorkomt dat de koppeling van de aanhangwagen nog van de trekhaakkogel kan worden afgenomen, of juist op een trekhaak kan worden geplaatst. Het onderbouwslot is daarnaast ook voorzien van een SCM goedkeuring waardoor dit ook wordt geaccepteerd door de verzekeringsmaatschappijen. Let wel op, dit type slot wordt ook wel zonder SCM goedkeuring verkocht waarbij er geen zwaar hangslot wordt gebruikt, maar een eenvoudig discusslot. Daar wij vinden dat de SCM goedgekeurde uitvoering het beste onderbouw disselslot is, laten we de uitvoering met discusslot dan ook buiten beschouwing.

Conclusie

Als u een slot zoekt dat wordt geaccepteerd door verzekeraars, en daarnaast ook nog eens een vast onderdeel van de aanhangwagen vormt, is het onderbouwdisselslot volgens ons het beste slot voor uw aanhangwagen.

Voordelen

 • Blijvend vast gemonteerd op de koppeling
 • Slot kan dus niet worden vergeten
 • Zeer gemakkelijk in gebruik
 • Verkrijgbaar met SCM keurmerk*
 • Geaccepteerd door de meeste verzekeraars

Nadelen

 • Iets hogere aanschafprijs
 • Voorzien van een SCM keurmerk*

* Alleen i.c.m. het juiste hangslot, er is ook een versie te koop zonder SCM keurmerk

DoubleLock onderbouwslot op de koppeling van een aanhangwagen

Onderstaande video demonstreert de werking van een DoubleLock onderbouw disselslot

Biedt het beste disselslot voldoende bescherming tegen diefstal?

Welk disselslot u ook gebruikt op uw aanhangwagen, het risico op diefstal wordt nooit volledig weggenomen. De dief die er doelgericht op uit is om uw aanhangwagen te stelen, zal zich door een disselslot niet tegen laten houden. Zeker niet als de aanhangwagen op een rustige plaats is gestald, en helemaal als hij daarbij ook nog eens uit het zicht staat. In die gevallen adviseren wij om een extra beveiliging toe te voegen aan uw aanhangwagen zoals bijvoorbeeld een wielklem. Het disselslot is wel de eerste stap naar betere beveiliging.

Het risico op diefstal wordt echter wel flink verkleind door het gebruik van een disselslot. En in het onfortuinlijke geval dat uw aanhangwagen wel wordt gestolen is het toch een kleine pleister op de wond als u een disselslot met SCM goedkeuring hebt gebruikt. Let wel op dat sommige verzekeringsmaatschappijen naast een SCM gekeurd disselslot nog aanvullende eisen stellen, informeert u hier altijd naar bij uw maatschappij.

Mag er met een gesloten disselslot op de aanhanger worden gereden?

Veel mensen vragen zich af of er wel of niet gereden mag worden met een gesloten disselslot op de aanhangwagen. Dit is, op het moment van schrijven van dit artikel, niet bij wet verboden. Het is wel een vereiste dat het slot de beweging van de trekhaakkogel en oplooprem niet beïnvloeden kan. Daarnaast kan een disselslot vertraging opleren voor hulpdiensten in het geval u onverhoopt bij een ongeval betrokken zou raken en uw voertuig en aanhangwagen geborgen zouden moeten worden.