LED verlichting of gewone verlichting op uw aanhangwagen?

Net als bij auto’s zien we ook op aanhangwagens steeds vaker LED verlichting.

Bij auto’s is dat logisch, Ledverlichting geeft een betere lichtspreiding, zijn zuiniger en gaan veel langer mee dan gloeilampverlichting Het kan ook veel kleiner en compacter zodat bijvoorbeeld richtingaanwijzers ook in de buitenspiegels geplaatst kunnen worden. Niet meer dan logisch toch dat aanhangwagens ook van ledverlichting worden voorzien?

In de praktijk blijken de modernere auto’s echter wel wat moeite te hebben met aanhangers die zijn uitgerust met LED verlichting. Hiervoor moeten we even kijken naar een technische vernieuwing in de moderne auto, het CAN-bus systeem.

Rechter achterzijde van een aanhanger die is voorzien van LED verlichting

Door het CAN-bus systeem kunnen verschillende componenten van het elektrische systeem met elkaar communiceren. Hierdoor kon de hoeveelheid kabels, om alle elektronica in een auto aan te sturen, flink worden verkleind en kunnen er veel meer zaken gemeten en gecontroleerd worden. Een van de controles die via het CAN-bus systeem wordt gedaan is de werking van verlichting. Hiervoor wordt de opgenomen hoeveelheid stroom gecontroleerd. LED lampen verbruiken veel minder stroom dan de conventionele verlichting en daardoor kan het systeem denken dat de aanhangwagenverlichting niet werkt. Afhankelijk van het merk en type auto kan dat beperkt zijn tot een controlelampje op het dashboard wat aangaat, maar ook vreemde effecten zoals het gaan knipperen van de verlichting hebben wij in de praktijk al mogen constateren.

LED verlichting is dus een slecht idee voor een aanhangwagen?

Allereerst is het natuurlijk vreemd dat de autofabrikanten dit niet voorzien hebben, LED verlichting bestaat al jaren en het was een kwestie van tijd voordat deze ook op aanhangwagens zou komen, maar net als bij de 13 polige trekhaakaansluiting die nog altijd niet standaard gemonteerd wordt en de verplichte losbreekbeveiliging die standaard vaak niet op de auto geleverd wordt is de LED verlichting op aanhangwagens blijkbaar ook te moeilijk voor de autoelektronica.

Dus heeft de aanhangwagenindustrie ook dit probleem zelf maar opgelost. Er is LED verlichting te koop die “CAN-bus proof” is. Deze verlichting heeft standaard een extra voorziening waardoor de auto denkt dat er gloeilampverlichting op de aanhangwagen zit en de auto dus niet in storingsmode gaat. En voor de al gemonteerde LED verlichting die dit niet heeft is er een eenvoudig koppelstuk wat tussen de aanhangwagen en auto geplaatst kan worden wat hetzelfde doet. Kortom, met deze kennis kunt u met een gerust hart uw aanhangwagen voorzien van LED verlichting wanneer u dat wilt. Vraag dan wel altijd even of de LED verlichting zelf al is voorzien van de aanpassing of dat er een koppelstuk nodig is. Uiteraard kunt u de montage ook gewoon laten uitvoeren door de dealer. Er zijn altijd situaties mogelijk waarbij de combinatie van verlichting en auto voor een onverwachte storing kan zorgen, en wat dan tot uren “zoekplezier” kan leiden voordat u de oorzaak gevonden hebt.

De voordelen van LED verlichting?

Wat zijn de voordelen van LED verlichting in vergelijk met de conventionele gloeilampverlichting? Het belangrijkste voordeel is het feit dat LED verlichting veel bedrijfszekerder is. De meeste aanhangwagengebruikers hebben het wel eens meegemaakt. U hebt de aanhangwagen nodig, maar de verlichting, of een deel er van, werkt niet. Gloeidraadlampen zijn kwetsbaar en gaan best vaak stuk. Die moeten dan weer vervangen worden en dat kost tijd en ergernis. Maar er zijn nog een aantal andere voordelen aan het gebruik van LED verlichting.

 • Vormgeving
  LED verlichting heeft door de kleine felle lampjes een strakke en moderne vormgeving. Net als bij auto’s geeft de LED verlichting meer mogelijkheden qua bouw en model.
 • Hogere lichtopbrengst
  LED lampen hebben een hogere lichtopbrengst dan de conventionele buislampjes terwijl ze minder stroom verbruiken dan conventionele verlichting.
 • Waterdicht
  Vanwege de lange levensduur van LED lampen hoeven er ook geen lampjes vervangen te worden. De lichtunit is dan ook volledig afgesloten en daardoor ook waterdicht.
 • Levensduur
  Hierboven al benoemd, maar volledigheidshalve ook in het rijtje, LED lampen hebben een lange levensduur en kennen een zeer hoog aantal branduren. Ze zijn dan ook duurzamer dan conventionele verlichting.

De nadelen van LED verlichting

Wat zijn de nadelen van LED verlichting op uw aanhangwagen? Wanneer er voor goede LED verlichting gekozen wordt is er eigenlijk maar een echt nadeel, de hogere aanschafprijs. Maar omdat er nog maar weinig aanhangwagens “af fabriek” met LED verlichting geleverd word zijn er aftermarket toch echt wel wat nadelen te vinden aan deze moderne aanhangwagenverlichting.

 • Kwaliteitsverschillen
  LED verlichting is nieuw en duurder, dan zie je al snel dat er goedkopere aanbieders komen die niet altijd kwalitatief even goed zijn, dit zal in de loop van de jaren wel beter worden, maar bij de ledverlichting voor thuis zie je ook nu nog dat ledverlichting soms veel korter meegaat dan beloofd, zeker de goedkopere ledlampen.
 • Montageproblemen
  In veel gevallen is het gewoon de bestaande verlichting door LED vervangen. In sommige gevallen is het een echter een beste zoektocht om uit te vinden waarom de combinatie van verlichting en auto toch een storing geeft.
 • Aanschafprijs
  De hogere prijs is gelijk de reden waarom aanhangwagens standaard niet voorzien worden van  LED verlichting. LED- verlichting is op dit moment een stuk duurder dan gewone verlichting en daarom vaak als extra optie tegen meerprijs verkrijgbaar.

Onze conclusie over LED verlichting voor aanhangwagens

De beste reden om voor LED verlichting te kiezen is de bedrijfszekerheid. Zodra het is gemonteerd, en het werkt naar behoren, is ledverlichting vele malen beter dan gloeilampverlichting. De lampjes gaan veel langer mee, en hoeven dus vrijwel nooit meer vervangen te worden. De lichtopbrengst, en daarmee de zichtbaarheid, is veel groter.

Een andere belangrijke reden om voor LED verlichting te kiezen is de uitstraling, en daarbij behorende designmogelijkheden. Zeker wanneer uw aanhangwagen ook het visitekaartje van uw bedrijf is, of achter uw camper gebruikt gaat worden, is een moderne look vaak een voordeel.

De meestal belangrijkste reden om voor ledverlichting te kiezen is de energiebesparing. Dit is bij een aanhangwagen echter de minst belangrijke. De elektriciteitsbesparing zal op een aanhangwagen namelijk niet helpen.

Wij hopen dat we u, met dit artikel hebben kunnen helpen bij het maken van de keuze voor de verlichting van uw aanhangwagen.