Welke oprijplaten?

Met deze keuzehulp willen wij u helpen de juiste oprijplaten te kiezen. Er zijn immers honderden verschillende oprijplaten en sommige zijn universeel terwijl anderen juist geschikt zijn voor één specifieke taak. Daarnaast is er nog de oprijhoogte, welke bepaalt hoelang de oprijplaat moet zijn.

De eerste vraag is dus; “Waar gaat u de oprijplaat voor gebruiken?”

De tweede vraag is welk hoogteverschil u wilt overbruggen. Dit bepaalt hoe lang uw oprijplaat moet zijn. Daar bestaan mooie tabellen voor, maar de vuistregel is dat de benodigde lengte 3 à 4 keer het hoogteverschil is. Hierbij geldt , hoe langer de plaat, hoe makkelijker u er tegen oprijdt. Hoe langer de plaat, hoe moeilijker u de plaat daarentegen kunt opruimen, of mee kunt nemen.

Let wel, alle oprijplaten zijn afgestemd op een ideale oprijhoek, en dus ook ontworpen voor deze oprijhoek. Als u een te lange oprijplaat gebruikt kan er dus een verkeerde oprijhoek ontstaan*, wat zelfs een onveilig vorm van gebruik tot gevolg kan hebben. Daarnaast hebben langere oprijplaten ook minder draagkracht dan korte platen.

*Hierbij speelt de vormgeving van het deel van de oprijplaat, dat op de grond rust, een grote rol. Zie onderstaande illustratie.

De derde vraag is hoeveel gewicht u over de oprijplaat heen wilt laten gaan. Een kruiwagen vol zand of puin kan bijvoorbeeld snel 150kg wegen. Bij een motor loopt u er zelf naast, of zit u er op wat uiteraard wel verschil maakt in het gewicht. Wanneer je met een auto van 1400kg oprijplaten oprijdt kan de puntbelasting per plaat ook zomaar boven de 1000kg liggen.
Bij overbelasting kan een oprijplaat van dubieuze kwaliteit knikken of breken. Zelfs een goede plaat buigt bij overbelasting krom en is daarna niet meer te gebruiken.

De vierde en laatste vraag is de benodigde breedte van de oprijplaat. Oprijplaten zijn er vanaf 20cm breed, maar er zijn ook oprijplaten van bijvoorbeeld 60cm breed.

Oprijplaat voor een kruiwagen

De meeste mensen hebben een oprijplaat nodig voor eenvoudige klusjes zoals het legen van een kruiwagen in de aanhangwagen. Dit is een eenvoudige oprijplaat die vooral een goed antislip profiel moet hebben, en die stabiel en veilig gebruikt kan worden in verschillende situaties.  Dit wordt vaak een universele oprijplaat genoemd omdat hij voor veel verschillende klusjes, en in veel verschillende situaties, gebruikt kan worden, Of u nu een aanhangwagen in moet, of een hoge stoep moet overbruggen, deze oprijplaten zijn redelijk goedkoop en zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar.

Oprijplaat voor een scootmobiel

Een scootmobiel is niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Veel mensen doen er hun boodschappen mee, of gebruiken de scootmobiel voor hun sociale leven. Het grote nadeel is echter het bereik van de scootmobiel, wat meestal rond de 50km ligt. Daarnaast is een ritje op de scootmobiel naar de stad, of het bos, in slecht weer ook niet leuk. Een set oprijplaten zorgt er echter voor dat u de scootmobiel ook met uw aanhangwagen of bestelauto kan vervoeren.

Opvouwbare oprijplaat voor een rolstoel

Wanneer u een rolstoel moet gebruiken ontdekt u dat er best veel drempels zijn. Waarbij winkels en openbare gebouwen een rolstoeltoegang moeten voorzien is dat op veel andere plekken niet het geval. Een set opvouwbare oprijplaten die licht van gewicht zijn maakt dat soort plaatsen ineens wel toegankelijk. Omdat ze opvouwbaar zijn kunt u ze net als de rolstoel eenvoudig in de kofferbak van de auto meenemen.

Oprijplaten voor winkeltoegang

Veel winkels in oude binnensteden hebben drempels. En u wilt toch ook graag de rolstoelgebruiker toegang bieden zonder allerlei hak- en breekwerkzaamheden. De toegangs oprijplaten zijn dan een uitkomst. In verschillende lengtes en breedtes verkrijgbaar om een hoogteverschil of drempel makkelijk met een rolstoel te overbruggen. En vaak ook eenvoudig na sluitingstijd van de winkel weer binnen te zetten. Natuurlijk hoeft u geen winkel te hebben om deze oprijplaten te mogen kopen. Wanneer u een goede vriend of familielid heeft die een rolstoel gebruikt kunt u er natuurlijk ook een voor thuisgebruik nemen.

Oprijplaat voor een scooter of motor

Natuurlijk bestaan er speciale aanhangwagens voor het vervoer van motoren en scooters. Wanneer u echter al een gewone aanhangwagen heeft is een oprijplaat voor de motor of scooter een veel gemakkelijkere oplossing dan een extra aanhangwagen. Het belangrijkste is in dat geval de veiligheid. Die is het beste te garanderen wanneer de oprijplaat breed genoeg is om ook uw voeten plaats te bieden. En in combinatie met een wielsteun maakt u met een losse oprijplaat van uw gewone aanhangwagen in een handomdraai een motortrailer.

Oprijplaten voor een auto

Voor het transport van auto’s en andere vierwielers bestaan er multitransporters of autoambulances die daar speciaal voor ontworpen zijn. Een plateauwagen kan echter ook gebruikt worden voor het vervoer van een auto, of bijvoorbeeld quad. Met de juiste oprijplaten maakt u van uw plateauwagen eenvoudigweg een autotransporter.

Ook bij een autotransporter of multitransporter is soms een nieuwe set oprijplaten nodig. Daar deze in echter in een speciale cassette onder de laadvloer liggen kunt u daar, vanwege de pasvorm, niet zomaar elke oprijplaat gebruiken. Het kan ook voorkomen dat u bijvoorbeeld de standaard meegeleverde stalen oprijplaten wilt vervangen door lichtere aluminium exemplaren. In deze gevallen bent u dus meestal aangewezen op de oprijplaten die een fabrikant zelf bij de aanhangwagens levert, en welke via uw dealer te verkrijgen zijn.

Oprijplaten voor een grasmaaier

Wanneer u een grasmaaier wilt vervoeren komt u het probleem tegen dat dit vaak alleen kan met hele lange oprijplaten. Bij korte exemplaren komt de bak, waar het mes in zit, bij het inrijden van de aanhangwagen op de vloer. Dit kan echter heel makkelijk worden opgelost door gebogen oprijplaten te gebruiken. Hierdoor kunt u toch met kortere oprijplaten uw grasmaaier in de aanhangwagen rijden.

Oprijplaten voor machines

Voor machinevervoer bestaat een specifieke aanhangwagen, ofwel de machinetransporter. Er zijn echter veel situaties waarin het makkelijker zou zijn wanneer u een machine in een gewone aanhangwagen, kipper of plateauwagen zou kunnen vervoeren. Daarvoor zijn speciale oprijplaten verkrijgbaar die afgestemd zijn op het soort machine en het gewicht van de machine. Zo is er verschil tussen oprijplaten voor rupsvoertuigen en die voor machines met banden. Machines kunnen erg zwaar zijn, of juist erg kleine wielen, en dus een hoge puntbelasting, hebben.

Oprijplaten voor zwaar materieel

Soms is de klus erg zwaar, en dan zijn er dus erg sterke oprijplaten nodig. Of er zijn speciale eisen die worden gesteld aan de oprijplaten zoals het geschikt zijn voor stalen rupsen, extra breed of met rubber antislip.

Wij hebben voor u een aantal oprijplaten uitgezocht die voor de zwaarste en moeilijkste klussen kunnen worden gebruikt.

Loop- en rijbruggen

Het zijn weliswaar geen oprijplaten, maar ze lossen wel een vergelijkbaar probleem op. Alleen dan niet in de hoogte maar in de breedte. Denk hier bijvoorbeeld aan een greppel, sloot, of bijvoorbeeld wanneer de stoep opgebroken is in uw straat. Met een loopbrug of rijbrug wordt toegang ineens mogelijk voor voetgangers, fietsers of ander klein rollend materieel zoals een scootmobiel of palletwagen. Dit soort bruggen ziet u vaak bij evenementen of werkzaamheden. Ze zijn goedkoper dan andere oplossingen, veilig en snel te plaatsen, kortom erg interessant voor bedrijven en instellingen.