Wat is de beste autoambulance?

Met een autoambulance vervoer je een auto, of ander voertuig. Meestal omdat het voertuig niet zelf kan of mag rijden, maar dat is niet altijd het geval.

Een autoambulance is daarom op veel punten aangepast aan het doel, auto’s vervoeren. Soms zodanig dat dat ook het enige is wat je ermee kunt, en soms zo dat je de autoambulance ook nog als een gewone aanhangwagen kunt gebruiken.

Onze zoektocht naar de beste autoambulance hebben wij onder verdeel in een aantal categorieën.

Als extra geven wij ook nog wat tips voor het veilig vastzetten en transporteren van uw auto. Wanneer u hulp wilt bij het keuzeproces van uw aanhangwagen of autoambulance kunt u gebruik maken van de autotransporter keuzehulp

Witte auto op een autoambulance achter grijze bestelbus

De beste autoambulance voor sleepdiensten, garages en bergingsbedrijven

Dit is de groep bedrijven die professioneel en dagelijks gebruik maken van hun autoambulance. De te vervoeren wagens zijn zeer divers, (stadsauto’s, SUV’s, terreinwagens, sportwagens, bestelwagens en bestelbusjes) en hebben vaak een probleem waardoor ze niet meer rijden.

De autoambulance moet daarom sterk zijn, geschikt voor het vervoeren van auto’s met pech of na een ongeluk en natuurlijk voorzien zijn van een lier. De beste autoambulance in deze categorie heeft stalen rijbanen en een aanpasbare hellingshoek. Ook moeten er zowel kleine als grote auto’s op vervoerd kunnen worden en moet de autoambulance na afloop eenvoudig te reinigen zijn om klaar te staan voor de volgende klus. Als laatste is kwaliteit en betrouwbaarheid in het professionele segment absoluut vereist. Daarom valt de keus hier op de Humbaur serie 4000 type MTK 354722.

Deze Humbaur heeft alles wat je als professional mag verwachten, een zeer kleine oprijhoek van slechts 9 graden, een verstelbare lier, een lange kantelbare rijbaan van wel 470cm, korte (en dus makkelijk hanteerbare) oprijplaten en een netto laadvermogen van bijna 2700KG. En zelfs dan is deze autoambulance nog aan te passen aan de specifieke wensen van de klant met bijvoorbeeld een gesloten vloer tussen de rijbanen, een hydraulisch systeem om het kantelen nog gemakkelijker te maken, wielstoppen voor het snel en veilig vastzetten van de auto en schokbrekers voor een nog stabieler rijgedrag.

Daarom is de Humbaur MTK 354722 voor ons de beste autoambulance voor professionele gebruikers

Voordelen

 • Mechanisch kantelbare laadvloer
 • Stalen rijbanen met optioneel dichte vloer er tussen
 • Hoge bouwkwaliteit
 • Ladderchassis
 • Sterke 195/50R13 hogedruk banden
 • Verstelbare lier
 • Korte, en makkelijk hanteerbare, oprijplaten

Nadelen

 • Prijs
 • Hydraulische pomp t.b.v. kantelsysteem optioneel, en alleen af fabriek aan te schaffen

De beste universele autoambulance

Ook professionals hebben soms andere vervoersvragen dan alleen auto’s, dus wanneer het hoofddoel het transporteren van auto’s is maar er soms ook ander zaken vervoerd moeten worden dan Is de beste keus volgens ons een Eduard 4020-4-PMB10-3063.

Met de volledig gesloten laadvloer uit één stuk, een netto laadvermogen van ruim 2300kg, de wielen onder de laadvloer voor maximale binnenmaten bij minimale buitenmaten, de standaard kabellier op liersteun en de uitgekiende bouwwijze die resulteert een zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding is de Eduard autoambulance onverslaanbaar qua veelzijdigheid. En de standaard lage 10 cm borden kunnen eenvoudig verwijderd worden voor een volledig vlakke vloer welke geschikt is voor palletvervoer en laden-lossen met een heftruck. Optioneel is ook een set 30cm borden verkrijgbaar waardoor deze toch al veelzijdige wagen nog meer mogelijkheden biedt.

Met bovenstaande specificaties is niet alleen vrijwel elke auto goed te vervoeren, maar kun je ook vele andere zaken transporteren.

Om een auto op de laadvloer te kunnen rijden wordt deze autoambulance geleverd met twee oprijplaten van 250cm lang. In combinatie met de laadvloerhoogte van 63cm levert dit een oprijhoek van circa 17° op. De ambulance is ook verkrijgbaar met een laadvloerhoogte van 56cm waardoor de oprijhoek nog wat minder wordt. Dit zou misschien een voordeel kunnen zijn bij auto’s met een wat lagere bodemvrijheid.

Alhoewel de 4020-4-PMB10-3063 volgens ons de beste universele keus is zijn er vele tientallen andere uitvoeringen verkrijgbaar.

Voordelen

 • Allround
 • Dichte laadvloer
 • Lage borden rondom
 • Sjorogen langs de laadvloer
 • Touwhaken onder de laadvloer
 • Sterke 195/50R13 hogedruk banden
 • Voorzien van lier op liersteun
 • 250cm lange oprijplaten
 • Vele losse opties mogelijk

Nadelen

 • Laadvloer kan niet kantelen
 • Minder geschikt voor auto’s met te lage bodemvrijheid

De beste autoambulance voor een kleine auto

De beste kleine autoambulance komen we ook vaak achter een camper tegen, maar daar hebben we een speciale categorie beste autoambulance voor achter de camper.

In de categorie beste autoambulance voor een kleine auto kiezen we voor de enkelas Martz Tieflader 350 1500 als perfecte autotransporter voor kleine auto’s en brommobielen.

Er zijn goedkopere autoambulances maar die zijn ofwel veel kleiner, of kunnen niet kantelen en daarom is de Martz Tieflader 350 de beste kleine autoambulance.

Met een nuttige breedte van 183cm en een nuttige lengte van 353cm passen de meeste stadsauto’s op deze kleine alleskunner. Omdat de oprijhoek slechts 10 graden is, en dankzij de kantelfunctie, hoeft u zich ook geen zorgen te maken of de voor- of achterbumper beschadigd raakt bij het op- en afrijden. Het kantelmechanisme zorgt er ook voor dat je veilig op- en af kunt rijden omdat je geen lange smalle oprijplaten hoeft te gebruiken. Omdat het een enkelas is kan hij eenvoudige verplaatst worden. Het lage brutogewicht van 1500kg maakt dat je deze ook met alleen B rijbewijs achter de meeste campers mag rijden.

Deze autotransporter is daarom zeer geschikt voor particulier gebruik, bijvoorbeeld om een kleine auto of brommobiel mee te nemen achter de camper tijdens uw tochten door Europa. Immers zelfs met een compacte buscamper kun je veel parkeerplaatsen en binnensteden niet bereiken. Door de vele milieuzones is het ook een goede oplossing om toch die wat oudere camper te blijven gebruiken, en toch dat terrasje te kunnen pakken in het historische stadcentrum.

Maar ook voor bijvoorbeeld een servicebedrijf voor brommobiels kan deze kleine autoambulance inzetten om de brommobiel op te halen en weer terug te brengen naar de klant.

Door zijn compactheid, lage aanschafprijs en gebruiksgemak hebben wij daarom de Martz Tieflader 350 als beste kleine autoambulance uitgekozen.

Voordelen

 • Compact
 • Mechanisch kantelbaar
 • Laag eigen gewicht
 • Lage laadvloerhoogte
 • Ruime bevestigingsmogelijkheden spanbanden
 • Wielstoppers (verplaatsbaar)
 • Geen oprijplaten nodig

Nadelen

 • Open laadvloer (dichte laadvloer is optioneel tegen meerprijs)
 • Oprijden vraagt in het allereerste begin wat oefening om het kantelpunt aan te voelen

De beste autoambulance voor exclusieve auto’s en oldtimers

Als je een exclusieve auto of oldtimer vervoert wil je daar natuurlijk de allerbeste bescherming tijdens het transport. Dan is de beste autoambulance natuurlijk een uitvoering waarin de auto niet alleen beschut is tegen weer en wind, maar ook nog eens achter slot en grendel staat. Dat is precies wat een gesloten autoambulance kan bieden. En ook daar kan er maar een de Beste zijn. Voor ons is dat de Humbaur MTKB kantelbare gesloten autoambulance. Niet alleen biedt de Humbaur MKTB de bescherming tegen weersinvloeden, nieuwsgierige blikken en diefstal of beschadiging, maar deze autoambulance biedt ook nog eens alle gemakken en luxe die je in deze categorie mag verwachten.

Zo is de volledige vloer hydraulisch kantelbaar waardoor je in combinatie met de neergaande achterklep een vlakke lange oprijvloer hebt met een extreem lage oprijhoek. De oprijhoek van slechts 6 graden is zo laag dat zelfs sportwagens veilig en zonder schade aan de spoilers er op gereden kunnen worden.

De opbouw van deze luxueuze gesloten autoambulance is samengesteld uit 30mm, glasvezel versterkte kunststof, sandwichpanelen. Met alles is rekening gehouden om uw kostbare voertuig optimaal te kunnen beschermen. Zo is er een elektrische verplaatsbare lier aanwezig zodat u de wagen er niet in hoeft te rijden maar veilig en gecontroleerd er in kunt lieren.

In deze categorie spreken we niet meer over een eenheidsproduct, maar zal elke eigenaar specifieke wensen hebben. Daar is bij de Humbaur MTKB rekening mee gehouden door een groot aantal gepersonaliseerde opties te voorzien.

Kortom, voor de mooiste en kostbaarste automobielen is de Humbaur MTKB volgens ons de beste gesloten autoambulance.

Voordelen

 • Hydraulisch kantelbaar (handpomp)
 • Gesloten opbouw
 • Uitgerust met een elektrische lier
 • Grote zijkleppen
 • Groot aanbod opties

Nadelen

 • bevindt zich in het hogere prijssegment

De beste autoambulance voor een crossauto of rallywagen

Een groep die veel gebruik maakt van de autoambulance is de autocrosser en rallyrijder. Die wagens mogen immers vaak niet op de openbare weg rijden, terwijl er bijna elke week wel weer wedstrijden zijn die gereden moeten worden in binnen en buitenland.

Hiervoor wil je een betrouwbare en vooral ook sterke autoambulance want aan het einde van de wedstrijd is de wagen niet altijd meer in “mint condition”. In deze categorie hebben we twee beste keuzes omdat, vooral voor de hobbyrijder, het budget enorm zwaar meetelt.

Humbaur 4000 MTK 254222

Voor de professionele crossers en rallyrijders is volgens ons de beste keuze de Humbaur Serie 4000 MTK 254222, de lichtere broer van onze beste professionele autoambulance. Lichter slaat hierbij alleen op de afmetingen en het laadvermogen omdat we op deze autoambulance cross- en rallywagens gaan vervoeren en geen bedrijfsbussen of andere grote voertuigen.

Met een oprijhoek van 10 graden, Kantelfunctie, korte hanteerbare oprijplaten en verplaatsbare lier is deze perfect voor de doelgroep. Enige nadeel is de aanschafprijs die voor menig hobbyrijder wellicht te hoog is.

Voordelen

 • Mechanisch kantelbaar
 • Stalen rijbanen (dichte vloer optioneel tegen meerprijs)
 • Hoge bouwkwaliteit
 • Ladderchassis
 • Sterke 195/50R13 hogedruk banden
 • Verstelbare lier
 • Korte, en makkelijk hanteerbare, oprijplaten

Nadelen

 • Hoge prijs
 • Hydraulische pomp t.b.v. kantelsysteem optioneel, en alleen af fabriek aan te schaffen

Eduard 4020-4-PMR10-2756

Daarom hebben wij ook een andere, meer universele autoambulance als beste keus voor deze groep uitgezocht en dat is de Eduard autoambulance 4020-4-PMR10-2756. Door de lange oprijplaten en de naar 56cm verlaagde laadvloer is de oprijhoek toch slechts 13 graden waardoor de meeste cross en rallywagens hier prima op kunnen. Ook van deze wagen zijn we al een familielid tegengekomen in dit beste autoambulance overzicht namelijk de beste universele autoambulance. Dat we hier voor de railing variant hebben gekozen is omdat in deze categorie veelzijdigheid minder belangrijk is en de prijs juist wat zwaarder weegt.

Voordelen

 • Prijs
 • Dichte laadvloer
 • Reling rondom
 • Sjorogen langs de laadvloer
 • Touwhaken onder de laadvloer
 • Voorzien van lier op liersteun
 • 250cm lange oprijplaten
 • Veel losse opties mogelijk

Nadelen

 • Laadvloer is niet kantelbaar
 • Wat hogere oprijhoek dan de Humbaur MTK

De titel ‘Beste autoambulance voor cross- en rallyauto’s’ wordt dus gedeeld door de Humbaur 4000 MTK 254222 en de Eduard 4020-4-PMR10-270-56

De beste autoambulance achter een camper

Veel mensen gaan met de camper op pad. Grote nadeel van, vooral de grotere, campers is dat deze moeilijk te manoeuvreren zijn in oude stadscentra en in de meeste steden niet op de standaard parkeerplekken passen.
Dan kun je natuurlijk een fiets meenemen maar we zien meer en meer een kleine autoambulance achter de camper verschijnen,
En omdat de groep mensen die dit doen gesteld zijn op hun gemak en luxe hebben we hier niet voor de beste autoambulance voor kleine auto’s gekozen, maar voor de Humbaur HKT 183117 S.

De Humbaur HKT kleine autoambulance heeft namelijk een hele belangrijke troef. De laadvloer van de HKT kan, door middel van een hydraulische pomp, namelijk tot nagenoeg op de grond zakken waardoor het zeer gemakkelijk is om op- en af te rijden zonder hulp of aanwijzingen. Bij vrijwel alle andere modellen moet je immers over een paar smalle oprijplaten rijden, waarbij je vanuit de auto niet goed kunt zien of je er wel recht tegenop rijd. Hierdoor is dit volgens ons de beste autoambulance voor achter een camper. De, door ons gekozen, uitvoering maakt het gebruiksgemak helemaal af door de elektrische hydraulische bediening. Als we een nadeel zouden moeten benoemen is het de relatief kleine laadvloer waardoor er alleen echt kleine auto’s op passen. Mocht u toch een wat grotere auto willen meenemen achter uw camper, dan zou de autotransporter keuzehulp kunnen gebruiken om de voor u ideale autoambulance te vinden.

Wij vinden het gebruikscomfort van de Humbaur HKT zo hoog dat wij deze zonder twijfel als beste autotransporter voor achter een camper kiezen.

Voordelen

 • Compact
 • Lage laadvloerhoogte
 • Sjorogen op de laadvloer
 • Laadvloer kan tot op de grond zakken
 • Geen oprijplaten nodig
 • Verkrijgbaar in drie verschillende afmetingen

Nadelen

 • Spatborden kunnen hinderlijk zijn bij in- en uitstappen
 • Hoger prijssegment

De beste manier om een auto vast te zetten op een aanhangwagen

Zelfs met de beste autoambulance kun je een auto niet veilig vervoeren als je de auto niet goed vastzet. Maar wat is eigenlijk de beste manier om een auto vast te zetten?

Om een auto vast te zetten maak je gebruik van degelijke spanbanden. Het eerste aandachtspunt hierbij zijn de punten waar je deze aan de auto bevestigd. Een auto is namelijk voorzien van een onderstel dat in en uit veert. Er zit dus beweging in de carrosserie van een auto waardoor hier geen spanbanden aan kunnen worden bevestigd. Als de auto namelijk inveert verdwijnt de spanning van de spanbanden en kan de auto dus bewegen met alle gevolgen van dien.

De beste manier om een auto op een aanhanger vast te zetten is dan ook aan de wielen. De wielen hebben namelijk altijd contact met de laadvloer, ook als de auto in zou veren. De auto kan dan ook niet van zijn plek komen als de spanbanden aan de wielen zijn bevestigd. Hiervoor kun je gebruik maken van de standaard universele spanbanden, maar er bestaan ook speciale autospanbanden. Met deze autospanbanden kun je een auto aan de velgen vastzetten zonder deze te beschadigen. Het laatste wat je wilt is natuurlijk schade aan de dure lichtmetalen sportvelgen die er onder de auto zitten.

Er zijn verschillende soorten autospanband en het is afhankelijk van de auto het type velgen dat onder de auto zit. Er zijn spanbanden die over het loopvlak van de band worden geplaatst, spanbanden die achter het wiel langs worden gelegd en spanbanden die door de velg worden gelust.

Bij het vastzetten van een auto is ook de spanrichting van de spanbanden belangrijk. Vanaf de voorste wielen span je de spanbanden zoveel mogelijk naar voren toe op. Vanaf de achterwielen die je dat juist in tegenover gestelde richting, naar achteren dus. Zo voorkom je dat de auto nog naar voren of achteren kan bewegen en dus daadwerkelijk vast staat.