Hand- of elektrische bediening op een kiepaanhanger?

Bij een kiepaanhanger kan de laadbak, zoals de naam al doet vermoeden, kiepen. Er zijn uitvoeringen waarbij de laadbak achterover kan kiepen maar ook waarbij die zowel achterover als ook naar beide zijkanten kan kiepen. Maar hoe kan de laadbak nu eigenlijk kiepen?

Een kiepaanhanger is uitgerust met een hydraulisch systeem dat is voorzien van een 3 of 4 traps cilinder en een pomp. Er bestaan ook aanhangwagens waarvan de laadbak middels een kabellier kan worden gekiept, maar wij beschouwen dit niet als een echte kiepaanhanger, en laten we voor dit artikel dan ook buiten beschouwing.

Als u een kiepaanhanger kopen wilt is het natuurlijk belangrijk om te weten welke bedieningsvorm het beste aansluit bij uw wensen. Het is namelijk bijna niet, tot nagenoeg onmogelijk, om de bediening van een bestaande kiepaanhanger achteraf nog aan te passen of te wijzigen. Als het al mogelijk is brengt dit vaak ook hoge kosten met zich mee. We hopen dat we u met dit artikel het één en ander duidelijk kunnen maken en de keuze voor u wat kunnen vergemakkelijken.

Handmatige bediening

De meest eenvoudige wijze van bediening van het hydraulische systeem van de kiepaanhanger is een handpomp. Hierbij moet er een hevel op de pomp worden geplaatst. Door middel van het op en neer bewegen van deze hevel wordt er druk opgebouwd in het hydraulische systeem en wordt zodoende de laadbak omhoog gebracht. Deze bediening is het meest gunstig in aanschaf, maar is ook het meest arbeidsintensief in gebruik. Zeker bij de wat grotere uitvoeringen van de kiepaanhanger vraagt het kiepen zodoende een behoorlijke inspanning.

Voorbeeld van een handpomp op de dissel van een kiepaanhanger.

Er bestaan ook handpompen die nog een extra mogelijkheid hebben. Een voorbeeld hiervan is de FLEX-e-pomp die Humbaur aanbiedt voor haar serie achterwaartse kippers. Deze pomp kan handmatig, middels de hendel, worden bediend, maar kan ook middels een accuboormachine worden bediend. De pomp heeft een aansluiting waarop de kop van een accuboormachine kan worden geplaatst. Zo kan het hydraulische systeem ook op druk worden gebracht met behulp van een accuboormachine.

Voorbeeld van een handpomp met accuboormachine functie.

Elektrische bediening

Gelukkig is er een alternatief voor het handmatig op moeten pompen van het hydraulische systeem bij een kiepaanhanger. Het overgrote deel van de kiepers is namelijk voorzien van een elektrische pomp. Hierbij is het indrukken van een knop genoeg om de laadbak te kunnen kiepen. De kiepaanhanger met elektrische pomp is uiteraard ook uitgerust met een accu. De pomp zal namelijk wel van elektriciteit moeten worden voorzien. Hierdoor is het eigen gewicht van een kiepaanhanger met elektrische bediening wel wat hoger dan dat van een uitvoering met handmatige bediening. Een accu heeft ook onderhoud nodig en het is dan ook aan te raden om de accu regelmatig aan te sluiten aan een druppellader.

Knoppenkast van elektrische bediening in een disselbeen.

Als de accu leeg is bij een kipper met elektrische bediening is het gedaan met de pret. U kunt de laadbak in dat geval niet meer kiepen. Bij normaal gebruik zal dit echter zo’n vaart niet lopen. U zult het tijdens gebruik ook gaan merken als de accu leeg begint te raken. Het kiepen gaat dan minder snel en ook aan het geluid van de elektrische pomp zult u opmerken dat deze er moeite mee begint te krijgen. Als u de accu dan direct bij gaat laden wordt u in ieder geval niet verrast en kunt u gewoon blijven kiepen. Maar wilt u toch zekerheid voor alles? Dan kan het hydraulische systeem ook worden voorzien van een elektrische pomp in combinatie met een noodhandpomp. Als in dat geval de accu leeg zou raken, en de elektrische pomp dus niet meer werkt, kan het hydraulische systeem dus nog handmatig worden bediend.

Elektrische bediening in combinatie met een noodhandpomp.

Draadloos elektrische bediening

Als een kiepaanhanger is uitgerust met een elektrische pomp bestaat de bediening vaak uit een knoppenkast, welke middels een kabel met de elektrische pomp is verbonden. Deze kan op een vaste plek van de aanhanger zijn gemonteerd, bijvoorbeeld in één van de disselbenen. De kast kan echter ook in een houder zijn geplaatst waardoor u nog enige bewegingsruimte rondom de kiepaanhanger hebt tijdens het kiepen. De bewegingsruimte die u daarbij hebt wordt natuurlijk beperkt tot de lengte van de kabel waarmee de kast aan de pomp is verbonden.

Wilt u graag alle vrijheid en bewegingsruimte bij het kiepen? Dan kan de elektrische pomp van het hydraulisch ook worden voorzien van een draadloze bediening. De knoppenkast wordt in dat geval buiten werking gesteld en de kiepfunctie kan dan alleen nog met de afstandsbediening worden bediend. U hebt dan dus wel een afstandsbediening die altijd bij u moet hebben. Vergeet u deze, of raakt u hem kwijt, dan kunt u de kiepfunctie dus ook niet meer gebruiken. Anders is dat als de kiepaanhanger is voorzien van een elektrische pomp met afstandsbediening in combinatie met een noodhandpomp. In dat geval kunt u de laadbak natuurlijk altijd nog handmatig kiepen.

Draadloze afstandsbediening op een kiepaanhanger.

Alternatief voor de afstandsbediening bij een kiepaanhanger

Als een kiepaanhanger is voorzien van een elektrische pomp, maar geen afstandsbediening heeft, bestaat er sinds enkele jaren nog een alternatief. Er bestaat namelijk een systeem waarmee u de elektrische pomp middels een app op uw smartphone kunt bedienen. Hiervoor wordt er een bluetooth ontvanger geplaatst die is aangesloten op de pomp van het hydraulische systeem. Middels een bluetooth verbinding kan zo met een smartphone de kiepfunctie van de laadbak worden bediend. Het grote voordeel van dit systeem, in vergelijking met een draadloze afstandsbediening, is het feit dat u uw telefoon normaal gesproken altijd bij u hebt en u dus niet nog een extra apparaat mee hoeft te nemen.

De verschillende bedieningen op een rij met hun voor- en nadelen

Handpomp

Voordeel – Meest prijsgunstig.

Nadeel – Kiepen vraagt lichamelijk inspanning. Pomp gemonteerd op de dissel.

Handpomp met accuboor functie

Voordeel – Kiepen kan niet alleen handmatig, maar ook middels een accuboormachine.

Nadeel – Kleine meerprijs ten opzicht van normale handpomp.

Elektrische pomp

Voordeel – Groot gebruiksgemak.

Nadeel – Elektrische installatie met een accu. Accu dient onderhouden te worden.

Elektrische pomp met noodhandpomp

Voordeel – Groot gebruiksgemak en zekerheid, altijd mogelijk om te kiepen.

Nadeel – Duurder in aanschaf dan alleen een elektrische pomp.

Elektrische pomp met draadloze afstandsbediening

Voordeel – Volop bewegingsvrijheid rondom de kiepaanhanger tijdens het kiepen.

Nadeel – Duur in aanschaf. Extra apparaat mee te nemen. Zonder de afstandsbediening kan de kiepfunctie niet worden gebruikt*.

*Dit geldt uiteraard niet als de betreffende kiepaanhanger ook van een noodhandpomp is voorzien.

Elektrische pomp i.c.m. bluetooth ontvanger

Voordeel – Kiepfunctie kan worden bediend middels een app op de telefoon. Een bestaande kiepaanhanger kan ook achteraf van dit systeem worden voorzien.

Nadeel – Bij sommige aanhangwagenmerken komt met dit systeem de bestaande elektrische bediening te vervallen. Dit systeem kent volgens ons verder eigenlijk geen nadelen en voegt allen een voordeel toe aan de reeds bestaande elektrische bediening..