Wat is de beste motortrailer voor u?

(Klik hier om direct naar het overzicht te gaan)

Wat is een motortrailer?

Een motortrailer is een aanhangwagen welke speciaal ontworpen is om één, of meerdere motoren, te vervoeren achter een personenauto, camper of bestelbus. De term motoraanhanger wordt hier ook wel vaak voor gebruikt. Een motoraanhanger is echter eigenlijk een kleine aanhangwagen voor gebruik achter een motor.

Motortrailers komen voor in verschillende uitvoeringen en kunnen geschikt zijn voor het vervoer van één, of meerdere motoren. En ondanks het feit dat het een motortrailer heet, kunt u er natuurlijk ook scooters of brommers op vervoeren.

Wat zijn de voordelen van een motortrailer?

Een motortrailer stelt u in staat om uw motor makkelijk en veilig met u mee te nemen wanneer u de rit niet op de motor wilt, of kunt, maken. Wanneer u de motor bijvoorbeeld mee wilt nemen op uw vakantie naar een bestemming zoals de Alpen, Pyreneeën of Schotland. Maar ook om uw crossmotor te vervoeren naar de crossbaan of naar een wedstrijd, of een oldtimer motor naar een clubdag. En omdat motorrijden ook een passie kan zijn die u deelt met anderen, zijn er ook motortrailers die geschikt zijn voor het vervoer van meerdere motoren. Kortom een motortrailer maakt het gebruik van uw motor veel veelzijdiger, en vergroot de vrijheid die bij motorrijden hoort.

Waar moet u op letten bij de aankoop van een motortrailer?

De eerste vraag is wat u er mee wilt gaan vervoeren. Een Harley Davidson of Honda Goldwing is natuurlijk iets heel anders dan een Husqvarna of Yamaha crossmotor. Misschien wilt u er wel een klassieke Zundapp, Puch of Kreidler bromfiets mee gaan vervoeren naar clubdagen of toertochten.

De tweede vraag is of u er één, of meer, motoren op wilt vervoeren. Op een trailer voor drie motoren kunt u er immers ook wel één op zetten. Op een motortrailer die geschikt is voor het vervoer van één motor kunt u er echter geen drie kwijt.

De derde vraag is welke mate van comfort en bescherming u wilt. Een zakbare of verlaagbare motortrailer is bijvoorbeeld veel comfortabeler dan een motortrailer met oprijgoot. Een gesloten motortrailer beschermt weer beter tegen weersinvloeden, of zelfs diefstal, dan een open motortrailer.

Als vierde is het te vervoeren gewicht van belang. De meeste ongeremde motortrailers kunnen ongeveer 500kg gewicht aan lading hebben, maar dat mag niet elke auto trekken. Een geremde motortrailer kan daarentegen veel meer gewicht hebben. Daarnaast mogen de meeste auto’s en busjes ook veel meer gewicht trekken als de aanhangwagen geremd is. Dus het totale gewicht van de motor, of motoren, moet bekeken worden. In de kentekenpapieren van elke auto staat dan weer hoeveel gewicht deze geremd, en ongeremd, mag trekken.

Wanneer al deze vragen zijn beantwoord speelt als laatste factor, en zeker niet onbelangrijk, uw persoonlijke voorkeur ook nog een grote rol.

Wat is de beste motortrailer voor u?

De belangrijkste punten bij de aanschaf zijn:

 • Type en uitvoering van de motor
 • Het aantal motoren dat u wilt vervoeren
 • Wilt u een eenvoudige of juist een luxe trailer?
 • Het gewicht van de motor of motoren die u gaat vervoeren

Er zijn heel veel soorten en uitvoeringen om uit te kiezen. Wij hebben alle beschikbare modellen bekeken en in de vier belangrijkste categorieën een specifieke motortrailer als beste keus genomineerd. Hieronder vind u het overzicht:

De beste voordelige motortrailer

Onze voordelige keus is de Martz motortrailer, welke verkrijgbaar is uitvoeringen voor het vervoer van één, twee tot zelfs wel drie motoren. Dit is een eenvoudige standaard motortrailer die volgens ons de beste prijs/prestatieverhouding heeft.

Standaard motortrailers zijn maar voor één doel gebouwd, het vervoeren van motoren of scooters.
Een standaard motortrailer bestaat uit een stevig chassis waarop één tot drie rijgoten zijn gemonteerd. Om de motor op te rijden wordt er gebruik gemaakt van een oprijplaat.

De standaard motortrailers worden soms ook van extra mogelijkheden of opties voorzien zoals een gesloten vloer, of een kantelmechanisme De gesloten vloer is makkelijker bij het op en afrijden omdat je meer plek hebt voor je voeten, en het kantelmechanisme maakt het op- en afrijden eenvoudiger. Dit zijn wel opties die de trailer duurder maken, en die voor u misschien helemaal niet handig zijn. Zo is het eenvoudige kantelmechanisme zeker voor zwaardere motoren niet aan te raden, omdat er geen gasveer- of hydraulische ondersteuning op zit. Dit is weer voorbehouden voor de luxere en dus duurdere motortrailers.
In deze categorie draait alles om kwaliteit voor de beste prijs en daarom is onze favoriet hier de Martz motortrailer.

Voordelen

 • Gunstige aanschafprijs
 • Compacte afmetingen
 • Laag eigen gewicht
 • Wordt compleet met oprijplaat geleverd

Nadelen

 • Op- en afrijden kan lastig zijn, zeker met zwaardere motoren
 • Gesloten bodemplaat is een optie tegen meerprijs

De beste opvouwbare en innovatieve motortrailer

Als wij een motortrailer moeten nomineren als ‘de beste motortrailer’ op het gebied van gebruiksgemak en comfort, is de Cochet motortrailer daarin onze eerste keus.
De Cochet is namelijk opvouwbaar waardoor deze bij stalling veel minder plaats inneemt dan een gewone motortrailer. Ook is deze motortrailer voorzien van een aantal innovatieve zaken die het oprijden en vastzetten veel gemakkelijker, en dus veiliger, maken.

Zo kan de laadvloer met behulp van een kabellier achterover hellen zodat u uw motor erop kan rijden zonder dat er een oprijgoot of oprijplaat nodig is. De slimme wielsteun zorgt ervoor dat uw motor recht blijft staan terwijl u de spanbanden vastzet. Het speciale scharnier in de vloer maakt dat de Cochet weinig plaats inneemt wanneer u deze niet gebruikt.

Kortom de beste opvouwbare en innovatieve motortrailer is volgens ons de Cochet motortrailer.

Voordelen

 • Eenvoudig op- en afrijden zonder rijgoot of oprijplaat
 • Dichte laadvloer van aluminium traanplaat
 • De trailer is opvouwbaar
 • De Cochet is voorzien van een slimme wielsteun

Nadelen

 • Niet geschikt voor drie motoren
Cochet motortrailer met tot op de grond verlaagde laadvloer
Cochet motortrailer in opgevouwen staat

De beste comfortabele en luxe motortrailer

Onze keus voor een luxe en comfortabele motortrailer is de Humbaur HKT.
Deze hydraulisch zakbare motortrailer biedt u het meeste comfort bij het op- en vooral afrijden van uw motor. En wanneer u het helemaal luxe wilt dan kunt u kiezen voor elektrische bediening op het hydraulische systeem in plaats van de handmatige hydrauliekpomp.

Daarnaast is Humbaur ook nog een van Europa’s beste fabrikanten van aanhangwagens. De Humbaur HKT combineert dus comfort en luxe met absolute topkwaliteit.

Een comfortabele en luxe motortrailer moet natuurlijk aan veel meer eisen voldoen dan een eenvoudige motortrailer. Dat komt ook tot uitdrukking in de aanschafprijs. Daar al dit comfort echter vooral het gebruiksgemak en veiligheid vergroot is het, zeker voor de wat duurdere en zwaardere motoren, een goede investering. De Humbaur HKT heeft een volledig gesloten laadvloer waardoor u er ook andere zaken kunt vervoeren. Hij valt daarom in de categorie voertuigtransporters en niet specifiek onder de motortrailers. Zo leent hij zich ook uitstekend voor het transport van quads of kleine stadsauto’s. Omdat het hydraulische systeem echter zoveel extra veiligheid biedt voor het vervoeren, en vooral eraf rijden, van uw motor is de Humbaur HKT toch onze beste keus in de categorie comfortabele en luxe motortrailer.

Humbaur HKT zakbare motortrailer met twee motoren op de laadvloer

Voordelen

 • Door de zakbare laadvloer is op- en afrijden extra veilig
 • Voorzien van een dichte laadvloer
 • Kwalitatief zeer hoogwaardig
 • Multifunctioneel te gebruiken
 • Ook in geremde uitvoering te verkrijgen
 • Ook als gesloten aanhangwagen verkrijgbaar

Nadelen

 • Aanschafprijs
 • Wat grotere afmetingen

De beste veilig afgesloten motortrailer

De titel van meest veilige afgesloten motortrailer gaat naar de Humbaur HKPA. Dit vooral vanwege de bouwkwaliteit en gebruikte materialen.

Een nadeel van de meeste motortrailers is het dat uw motor op deze trailers open en bloot staat. Niet alleen in weer en wind, want daar kunnen de meeste motoren wel tegen, maar vooral ook onbeschermd en zichtbaar voor iedereen. Wanneer u veel op pad bent met uw motor of oldtimer is het fijn als uw motor schoon en droog staat, maar zeker ook dat deze beter beschermd is tegen schade of diefstal.

De HKPA is een van de nieuwste Humbaur gesloten aanhangwagens en het is duidelijk dat deze fabrikant al haar kennis en ervaring hierin heeft verwerkt. De volledige aluminium zijwanden zijn niet alleen onderhoudsvrij, ze zijn ook nog eens stevig en geven de wagen een luxe uitstraling. De laadklep over de volledige breedte maakt dat u uw motor op een veilige en gecontroleerde manier er in- en uit kunt rijden. De laadvloer is voorzien van Airlinerails met daarin drie paar sjorogen die u dus over de lengte kunt verplaatsen.

De gestroomlijnde voorkant en polyester kap zorgen voor minder luchtweerstand en dus minder brandstofverbruik.
Daarnaast biedt deze gesloten wagen natuurlijk ook nog eens ruimte aan allerlei andere zaken die u mee wilt nemen. De zijdeur zorgt ervoor dat u gemakkelijk even iets in deze gesloten motortrailer kunt leggen of eruit kunt halen. Kortom, indien u uw kostbare motor of oldtimer de beste bescherming onderweg wilt geven is de Humbaur HKPA volgens ons de beste keus.

Een vergelijkbaar en wat voordeliger alternatief is de Blyss NIKI gesloten motortrailer.

Humbaur HKPA gesloten motortrailer met zijdeur en neergaande oprijklep

Voordelen

 • Voorzien van een brede oprijklep
 • Uw motor is optimaal beschermd
 • Uw motor staat achter slot en grendel
 • Ook te gebruiken als gewone gesloten aanhanger

Nadelen

 • Aanschafprijs
 • Vraagt veel ruimte om te stallen

Het beste motortrailerpakket voor een bestaande aanhangwagen?

Soms is het gewoon niet handig om een trailer te hebben die alleen maar gebruikt kan worden voor het vervoer van motoren, brommers of scooters. Omdat u de trailer dan maar een of twee keer per jaar kunt gebruiken en u af en toe ook een gewone aanhangwagen nodig heeft, of misschien heeft u al een goede aanhangwagen en wilt u die voor het vervoeren van uw motor gebruiken.

Dan kunt u natuurlijk, zoals wij vaak zien gebeuren, uw motor over een plank de aanhangwagen inrijden, het wiel in de hoek zetten en met een aantal universele spanbanden de motor vastzetten. Wanneer het echt incidenteel is dat u een motor moet vervoeren is dit waarschijnlijk dan ook de beste oplossing. U gaat immers ook niet een speciale aanhangwagen kopen voor het vervoer van koelkasten wanneer u deze alleen een keer bij een verhuizing nodig heeft. Toch kan het slim zijn om een aantal speciaal daarvoor ontwikkelde accessoires aan te schaffen zoals:

 • Speciale wielsteun voor een goede en stabiele ondersteuning
 • Een goede lichtgewicht oprijplaat met antislip profiel
 • Speciale spanbanden om uw motor makkelijk en veilig vast te zetten

Met één of meerdere van deze accessoires maakt u van uw gewone aanhangwagen, of plateauwagen, in een handomdraai een motortrailer. Het voordeel hierbij is dat u de aanhangwagen ook voor andere doeleinden kunt blijven gebruiken. De ideale oplossing dus wanneer u toch een gewone aanhangwagen nodig heeft, en geen plek hebt voor twee aanhangwagens, of wanneer u uw motor slechts één of twee keer per jaar hoeft te vervoeren.

Voordelen

 • Minimale investering
 • Aanhangwagen blijft voor meerdere doeleinden inzetbaar

Nadelen

 • Losse accessoires die ergens opgeruimd moeten worden
Gewone open aanhangwagen ingericht voor het vervoer van een motor

De motortrailer in het kort samengevat

Een motortrailer is, zoals u hebt gezien, een aanhangwagen die specifiek is ontworpen en gebouwd voor het vervoer van uw motor. De motortrailer is daarbij in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, en er zijn enkele factoren die bepalend zijn bij de keuze van een motortrailer.

Wilt u gewoon een eenvoudige motortrailer waarmee u gewoon uw motor op een makkelijke en veilige manier van A naar B kunt brengen? Dan zal een standaard motortrailer zeer waarschijnlijk prima aan uw wensen voldoen. Deze uitvoering is vaak ook nog het meest gunstig geprijsd, omdat er geen verdere poespas op, of aan, de trailer zit. De standaard motortrailer is echter zodanig specifiek voor het vervoer van motoren dat deze zich niet voor het vervoer van andere zaken leent.

Zoekt u een motortrailer die wat meer te bieden heeft, en zelfs het op- en afrijden van uw motor een stuk makkelijker maakt? Dan is een zakbare motortrailer wellicht een interessante optie. Bij deze uitvoering kunt u de laadvloer laten zakken waardoor u geen oprijplaat meer nodig hebt om uw motor op- en af te rijden. Dit is natuurlijk ideaal als u een wat grotere en zwaardere motor hebt.

Wilt u uw motor op de meest veilige manier vervoeren? Dan is een gesloten motortrailer misschien wel de beste optie. U motor staat dan, beschermd tegen weer en wind, in de gesloten laadruimte van de trailer. Bijkomend voordeel is dat er ook niet te zien is welke motor u vervoert, wat een geruststellende gedachte kan zijn als u een duurdere of exclusieve motor bezit. Het gebruik van een gesloten motortrailer blijft echter niet beperkt tot het vervoer van alleen motoren. U kunt deze uitvoering ook als gewone gesloten aanhanger gebruiken wat uiteraard ook handig kan zijn als u, of iemand uit uw kennissenkring, gaat verhuizen.

Accessoires voor uw motortrailer

Zoals u hebt gelezen is een motortrailer specifiek ontworpen en afgestemd op het vervoer van tweewielers, maar kan de uitrusting van de diverse uitvoeringen nog wel van elkaar verschillen. Met behulp van diverse accessoires, zoals wielsteunen en speciale motorspanbanden, is eigenlijk elke motortrailer nagenoeg geheel op uw persoonlijke wensen af te stemmen. Met de juiste accessoires is het zelfs mogelijk om een gewone aanhangwagen, die u misschien al in uw bezit hebt, geschikt te maken voor het vervoer van een motor. Deze accessoires zijn verkrijgbaar bij uw lokale aanhangwagen- of motordealer.

Accessoires zoals motorspanband en motorsteun voor het vervoer van een motorfiets op een aanhangwagen