Hoe maakt u uw aanhangwagen of trailer winterklaar?
De Nederlandse winters zijn tegenwoordig vaak niet meer zo streng als dat ze vroeger zijn geweest, maar ook in onze kwakkelwinters heeft u nog steeds te maken met vorst en zelfs sneeuw. Als u voor uw werk afhankelijk bent van uw aanhangwagen, moet deze natuurlijk ook in de winter altijd bedrijfsklaar zijn. Ook gaan veel mensen met de caravan of bagagewagen op wintersportvakantie, en dan komt u hopelijk veel sneeuw en ijs tegen.
Wij geven u daarom graag enkele tips waarmee u uw aanhangwagen veilig de winter door kunt helpen.
Controleer de staat van de banden
Goede banden zijn ook op een aanhangwagen van groot belang. Deze vormen namelijk het contact tussen de aanhangwagen en het wegdek. Check regelmatig de spanning en de profieldiepte van de banden onder uw aanhangwagen. Banden hebben bij de geadviseerde spanning namelijk het beste contact met de ondergrond. Een te hoge, of te lage, bandenspanning kan er voor zorgen dat de banden niet over het volledige profiel contact met de ondergrond maken, en de grip is in deze gevallen dan ook niet optimaal.
Controleer ook het profiel van de banden. Door het gebruik zullen banden slijten en neemt ook de profielhoogte van de banden af. Als een band te weinig profiel heeft kan deze water of sneeuw niet meer wegwerken en wordt de kans op het slippen van de aanhangwagen duidelijk groter. Er hoeven overigens geen winterbanden op een aanhangwagen te worden gebruikt. Winterbanden hebben geen enkele toegevoegde waarde op een aanhangwagen, daar deze niet over een eigen aandrijving beschikt.
Onze tip:
Voor een paar Euro koopt u al een profieldieptemeter. Let ook op de leeftijd van de banden onder uw aanhangwagen. Het is in Nederland (nog) niet verplicht, maar wij adviseren de banden van uw aanhangwagen te vervangen als deze ouder zijn dan zes jaar.
Voorkom vastzittende remmen
Nagenoeg alle geremde aanhangwagens zijn tegenwoordig nog steeds voorzien van trommelremmen. Deze remmen werken doordat er binnenin de remtrommel zogenoemde remschoenen zitten die bij het remmen tegen de binnenkant van de trommel worden gedrukt. Aan de remschoenen zitten veren bevestigd die de remschoenen weer van de trommel terug trekken als de rem wordt losgelaten. Stal een geremde aanhanger dan bij voorkeur ook nooit met een aangetrokken handrem. Door vervuiling en/of vocht kunnen de bewegende delen van het mechanisme binnenin de trommel gaan roesten. Dit kan tot gevolg hebben dat de rem niet meer loskomt en de aanhangwagen dus niet meer wil rollen.
In de winter hebben we daarnaast ook regelmatig te maken met vorst. Hierdoor kan water binnenin het remsysteem bevriezen waardoor de remmen ook niet meer los willen komen als de aanhangwagen met aangetrokken handrem wordt gestald. Dit zal dan eerst moeten ontdooien waardoor u de dag al beging met vertraging en ergernis.
Onze tip:
Zet een aanhangwagen nooit weg met aangetrokken handrem. Maak in plaats daarvan gebruik van speciale wielkeggen. Veel aanhangwagens zijn standaard uitgerust met een set wielkeggen. Wielkeggen zijn uiteraard ook gewoon te koop bij uw aanhangwagendealer.
Controleer de verlichting van uw aanhangwagen
In de winter worden de dagen niet alleen korter, ook de weersomstandigheden zijn een stuk slechter. Ook mist, regen of sneeuw zorgen er voor dat de zichtbaarheid een stuk minder is. Het is dus van groot belang dat de verlichting van uw aanhangwagen in orde is. Het is een kwestie van zien, maar zeker ook van gezien worden. Controleer dus voor elke rit de verlichting van uw aanhangwagen op een juiste werking. Controleer vooral ook de juiste werking van uw mistachterlicht! Een verkeerd aangesloten mistachterlicht kan, vooral bij moderne auto’s ook andere storingen veroorzaken.
Daarnaast worden er veel verloopstekkers gebruikt van 14 naar 7 pins, of andersom. Controleer of die verloopstekker goed vast zit en dus bij bewegen geen storingen kan geven. Bij twijfel, vervang de verloopstekker door een nieuwe.
Onze tip:
Als u de gewone verlichting door LED verlichting vervangt is de kans op kapotte lampjes een heel stuk kleiner. LED verlichting brandt ook feller dan gewone verlichting, wat de zichtbaarheid uiteraard ook ten goede komt. Als uw aanhangwagen van gewone verlichting is voorzien is het verstandig om altijd reservelampjes bij u te hebben. Een aansluitschema is ook altijd handig om mee te nemen als bijvoorbeeld de stekker van de kabel afgetrokken zou worden.
De accu van uw trailer in conditie houden
Kippers, kantelbare transporters, autoambulances, boottrailers maar ook caravans zijn soms voorzien van een accu. Een (half) lege accu kan vooral bij koude temperaturen kapot gaan, ook wanneer hij pas een paar maanden oud is. Daarnaast is bij de meeste accu’s de capaciteit bij kou veel lager dan normaal waardoor u de accu sneller te ver leeg trekt.
Wanneer u een trailer heeft met een accu, bijvoorbeeld voor de hydraulische pomp , de mover of de lier is het daarom van belang om, zeker in de koude maanden, de accu zo goed mogelijk te onderhouden en beschermen. Wanneer u de trailer in de winter niet gebruikt kunt u de accu demonteren en bijvoorbeeld in uw garage op een druppellader aansluiten, Wanneer u de trailer wel blijft gebruiken, of demontage en opslag van de accu niet mogelijk is tijdens de wintermaanden kunt u het best na gebruik de accu weer opladen met een intelligente acculader met druppelfunctie en deze aangesloten laten totdat u uw trailer weer gaat gebruiken.
Onze tip:
Als uw aanhangwagen over een accu beschikt, en u deze langere tijd niet gebruikt, adviseren wij u om een druppellader te gebruiken. Een goede druppellader monitort continu de staat van de accu en zal, wanneer nodig, bijladen. Een eenvoudige snellader daarentegen heeft deze functionaliteit meestal niet en deze zal blijven doorladen, ook als de accu al vol is. Het blijven doorladen van een snellader is slecht voor de accu en kan zelfs een exploderende accu tot gevolg kan hebben.
Schoonmaken van uw aanhangwagen
In de wintermaanden hebben we op de weg, naast de neerslag in de vorm van regen en sneeuw, ook te maken met pekel. Pekel is het gevolg van strooizout dat zich vermengd met water of sneeuw. Pekel is zeer agressief en heeft een corrosieve uitwerking op metalen delen. IJzer roest veel sneller en zelfs staal en RVS kunnen door pekel gaan roesten, gegalvaniseerde delen verkleuren en worden dof, en aluminium wordt lelijk en wit. Inwerking van pekel is duidelijk slecht voor uw aanhangwagen maar het ziet er ook lelijk en slecht onderhouden uit. Dit is natuurlijk niet leuk, zeker niet als uw aanhangwagen ook nog eens een visitekaartje van uw bedrijf is.
Om uw aanhangwagen in goede conditie te houden is het dan ook van belang om de trailer, net als uw auto, na elk gebruik zo snel mogelijk van pekel te ontdoen.
Het schoonmaken van een aanhangwagen is het makkelijkste met een hogedrukreiniger. Misschien heeft u er zelf een staan, maar bij de meeste wasstraten is ook wel een wasplaats waar u snel even uw auto en aanhanger pekelvrij kunt maken. Bij het schoonmaken van uw aanhangwagen en auto is het altijd belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de straalkop en het te reinigen oppervlak. Ook gebruikt u best geen agressieve of milieubelastende schoonmaakmiddelen. Uiteraard is voorzichtig zijn bij eventuele elektrische onderdelen ook belangrijk.
Pas uw rijstijl aan de weersomstandigheden aan
Wanneer u bovenstaande tips heeft toegepast is de aanhangwagen winterklaar. Maar ook de bestuurder is natuurlijk belangrijk. Na de droge zomermaanden met voldoende zicht moet de bestuurder weer rekening gaan houden met natte wegen, slecht zicht, mist, gladheid, modder op de weg. Met een aanhangwagen heeft u al een langere remweg als normaal, en reageert uw auto anders op snelle en onverwachte manoeuvres. In winterse omstandigheden is dat allemaal echter nog veel erger. Met een meer defensieve en aangepaste rijstijl bent u beter voorbereid op al die zaken en zult u vast de wintermaanden op een vellige manier doorkomen.