Wat is de beste kipper aanhangwagen?
Wat zijn de mogelijkheden van een kipper?
Aanhangwagens zijn allemaal bedoeld voor het vervoer van goederen of materialen. Omdat echter niet alle lading hetzelfde is bestaan er vele uitvoeringen, elk ontworpen en gebouwd voor een bepaalde vorm van gebruik. De kipper is ook zo’n speciale uitvoering. Bij een kipper kan de laadbak namelijk achter en, afhankelijk van de uitvoering, naar beide zijkanten kiepen. Dit is natuurlijk een uitkomst voor bedrijven die veel met stortgoed te maken hebben zoals bijvoorbeeld hoveniers, aannemers. De kiepaanhanger kan echter ook ideaal in gebruik zijn voor mensen die bijvoorbeeld hobbymatig dieren houden en regelmatig mest, zaagsel en oud stro moeten afvoeren.
Doordat de laadbak van de kipper kan kiepen is het lossen een fluitje van een cent. Bij het kiepen van de laadbak zal de lading namelijk vanzelf uit de laadbak glijden. Dit levert natuurlijk niet alleen de nodige tijdwinst op, maar ontziet zo ook de rug van de gebruiker. Het levert een ondernemer dus niet alleen geld op, ook de kans op uitval van personeel wordt zo verkleind.
Wat is het verschil tussen achterwaartse en 3-zijdige kippers?
Een achterwaartse kipper aanhangwagen kan de laadbak alleen achterover kiepen. Zo kan lading dus alleen achter de kipper worden gestort. Bij een 3-zijdige kipper kan de laadbak echter niet alleen achterover, maar ook naar de linker en rechter zijkant toe kiepen. Zo kan lading niet alleen achter de kiepaanhanger worden gestort, maar er ook naast. Een 3-zijdige kiepaanhangwagen kan dan ook uitkomst bieden als de ruimte op locatie beperkt is.
Het overzicht van de beste kipper aanhangwagen
Op de vraag wat nu de beste kipper aanhangwagen is kan geen één duidend antwoord worden gegeven. Dit is niet alleen afhankelijk van het gebruik dat u er mee voor ogen hebt. Ook het budget dat u er voor uit wilt trekken is een mede bepalende factor.
Wij hebben voor deze vergelijking, om tot de keuze van beste kipper aanhangwagen te kunnen komen, overigens alleen echte kiepaanhangers meegenomen. Een echte kipper is in feite een plateauwaanhangwagen met een dubbel chassis. Daarbij kan het bovenste chassis kiepen door een hydraulische cilinder die er onder is gemonteerd. Aanhangwagens waarbij de laadbak bijvoorbeeld middels een handlier aan de voorzijde omhoog kan worden getakeld hebben we hierbij dus buiten beschouwing gelaten.
Type | Soort gebruik | Ons oordeel | |
---|---|---|---|
Twins Trailers TP01K-E09 | Particulier / Semi-prof | Lees meer >> | |
Martz Kipper 250/1 | Particulier / Semi-prof | Goedkope keuze | Lees meer >> |
Eduard 3318-4-3O3-3063-N | Professioneel gebruik | Beste prijs kwaliteit verhouding | Lees meer >> |
Humbaur HTK 3500.41 | Professioneel gebruik | Voor het zware werk | Lees meer >> |
1 – Twins Trailers achterwaartse kipper TP01K-E09 – Een voordelige keuze
Het Belgische bedrijf Twin Arc maakt al sinds begin jaren ’90 metalen constructies voor de industrie. Kort voor de eeuwwisseling gaat zij, onder de merknaam Twins Trailers, ook aanhangwagens produceren. Zij produceert zeer betaalbare aanhangwagens die alom bekend staan om hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.
Twins Trailers bouwt zowel ongeremde als geremde kippers met bruto totaal gewichten tot en met 3500kg. Onze keuze is hierbij gevallen op de enkelasser achterwaartse kipper met een laadbak van 257x157cm, en een bruto totaal gewicht van 750kg. Je mag dus ook met deze kipper rijden als je alleen over rijbewijs B beschikt.
Deze kipper is vrij compact, maar de laadbak is toch ruim genoeg om houten platen met een standaard afmeting van 244x122cm te kunnen vervoeren. Doorslaggevend bij de keuze voor een enkelasser was het feit dat het eigen gewicht hiervan lager is dan van een tandemasser. Zo blijft er meer netto laadgewicht over en kan er dus meer vervoerd worden met deze ongeremde kiepaanhanger.
Om de laadbak te kunnen kiepen is de kipper voorzien van een hydraulisch systeem. Op deze Twins Trailers kieper is dit systeem uitgerust met een handpomp wat betekent dat het kiepen wel enige lichamelijke inspanning vraagt. Dit kan dus als een nadeel worden ervaren als je regelmatig moet kiepen. Het voordeel van de handpomp is echter wel de gunstigere aanschafprijs in vergelijking tot een elektrische pomp.
Bekijk hier het artikel over de verschillende bedieningsvormen van een kipper.
Kenmerken
- 30cm hoge dubbelzijdige aluminium borden
- Opliggende klepsluitingen
- Borden rondom neerklapbaar
- Betonplex laadvloer met antislip laag
- Sjorogen binnen in de laadbak
- Touwhaken onder de laadbak
- Gelast en verzinkt chassis
Voordelen
- Gunstige aanschafprijs
- Sjorogen binnen in de laadbak
- Touwhaken onder de laadbak
- Standaard voorzien van een (demontabel) voorrek
- Keuze uit diverse opties zoals loofrekken en opzetborden
Nadelen
- Voorzien van een handpomp (elektrische pomp is optioneel tegen meerprijs)
- Beperkt netto laadvermogen
- Betonplex laadvloer (stalen bodemplaat is optioneel tegen meerprijs)
2 – Martz achterwaartse kipper 250/1 – Een goedkope kipper
De naam Martz is op de Nederlandse aanhangwagenmarkt inmiddels geen onbekende meer. Deze Poolse fabrikant produceert een zeer divers assortiment aanhangwagens. Deze aanhangwagens zijn in korte tijd erg populair geworden omdat zij een uitstekende bouwkwaliteit kennen tegen een hele gunstige prijs.
De Martz 250/1 kipper hebben wij dan ook bestempeld als goedkope keuze. Hierbij heeft het woord goedkoop alleen betrekking op de prijs omdat de kipper zelf alles behalve goedkoop overkomt. De onderdelen en materialen, waaruit deze kipper is opgebouwd, zijn namelijk van hoogstaande kwaliteit. Zo zijn de as en oplooprem bijvoorbeeld van Alko.
De afmetingen van deze kipper zijn redelijk compact en met een bruto gewicht van 1500kg mag deze kipper in veel gevallen gewoon met rijbewijs B worden getrokken. De laadbak, die is voorzien van 30cm hoge stalen borden biedt voldoende laadvolume. Door de elektrische bediening is het lossen van stortgoed echter een makkelijk klusje dat zonder enige vorm van krachtsinspanning kan worden gedaan. De laadbak is standaard voorzien van een stalen laadvloer dus de lading glijdt na het kiepen ook zonder enige weerstand naar beneden.
Kenmerken
- Kieprichting achterwaarts
- 30cm hoge gegalvaniseerde borden (enkelzijdig)
- Borden zijn rondom neerklapbaar
- Stalen laadvloerbodem
- Sjorogen binnenin de laadbak
- Al-Ko of Knott as
Voordelen
- Elektrische bediening
- Stalen bodemplaat
- Sjorogen binnen in de laadbak
- • Mag in veel gevallen ook met alleen rijbewijs B worden getrokken
Nadelen
- Enkelzijdige stalen borden
- Geen touwhaken onder de laadbak
- Geen noodhandpomp (als accu leeg is kan de laadbak niet kiepen)
3 – Eduard 3318-4-3O3-3063-N – de beste kipper voor professioneel gebruik
Het merk Eduard staat in de aanhangwagenwereld bekend om een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Het is deze fabrikant gelukt om een methode te ontwikkelen waarmee sterke en betrouwbare aanhangwagens kunnen worden gebouwd terwijl de kosten van het productieproces zo laag mogelijk blijven. De aanhangwagens van dit merk mogen zich dan ook verheugen in een steeds verder groeiende populariteit. Het marktaandeel van Eduard aanhangwagens wordt elk jaar groter en het einde van deze groei lijkt zeker nog niet in zicht.
Wij hebben als beste kipper voor de professionele gebruiker onze keuze laten vallen op een driezijdige Eduard kipper. Deze kipper heeft een laadbak van 330×180 cm en een bruto totaal gewicht van 3000kg. De kipper is verkrijgbaar met handbediening, elektrische bediening, draadloze bediening of een combinatie van hand- en elektrische bediening. Bij deze kipper je eigenlijk helemaal niet meer over handmatige bediening na willen denken. Het handmatig omhoog pompen van een volle laadbak en dit gewicht vraagt om behoorlijk spierballen en doorzettingsvermogen. Dat doe je één keer en vraagt je daarna af waarom je niet voor een elektrische bediening hebt gekozen. Handmatige bediening valt voor ons dan ook gelijk af.
Draadloze bediening heeft toch nog wel een behoorlijke meerprijs tegenover de standaard elektrische bediening. Of deze bediening echt extra comfort of vrijheid biedt, en dat de meerprijs rechtvaardigt, zul je voor jezelf uit moeten maken. Bedenk wel dat de draadloze beding bestaat uit een losse console die je kwijt kunt raken of vergeten, wel iets om in het achterhoofd te houden.
De elektrische bediening kan ook gecombineerd worden met een handmatig te bedienen noodpomp. Hiermee kan, in het geval de accu leeg is, de laadbak toch gekiept worden. Wij denken echter dat deze noodpomp geen toegevoegde waarde heeft. Als je de kipper regelmatig gebruikt merk je het snel genoeg op als de accu leeg begint te raken. De motor van de elektrische pomp zal er dan hoorbaar steeds meer moeite mee krijgen om de laadbak te kiepen. Als je de accu dan aan een goede acculader zet zal je echter nooit verrast worden door een lege accu.
De laadbak van deze 3-zijdige kipper kan niet alleen naar de achterkant, maar ook naar de linker en rechter zijkant toe kiepen. Hiermee heeft deze kipper een voordeel ten opzichte van een kipper die alleen achterover kan kiepen, zeker op krappere locaties. De laadbak van deze kipper heeft een betonplex laadvloer waar een staalplaat overheen ligt. Hierdoor profiteer je wel van de voordelen van een stalen bodemplaat maar niet van de nadelen. Een kalen stalen bodemplaat kan namelijk beschadigen en indeuken, zeker als je er bijvoorbeeld puin of stenen in vervoert. Doordat de stalen bodemplaat bij de Eduard kipper over een betonplex plaat heen is gelegd is de kans op deuken in de plaat nagenoeg niet aanwezig. Langs de lange kanten van de laadvloer bevinden zich sjorogen die verzonken zijn in het frame van de laadbak. Hierdoor hinderen ze niet bij het laden maar hoef je dus geen sjorbanden over de aluminium borden heen te trekken. Je vindt echter wel een aantal touwhaken onder de laadbak waaraan je bijvoorbeeld een aanhangernet vast kunt haken.
Bij deze kipper heb je ook nog de keuze uit een versie met of zonder oprijplaten. Wij kiezen dan zeker voor de kipper met oprijplaten. Met een set oprijplaten leent de kiepaanhangwagen zich namelijk ook voor het vervoer van compacte machines, zeker met een laadvloerhoogte van maar 63cm. Ideaal als je bijvoorbeeld als hovenier een kleine graafmachine op locatie nodig bent. De kipper is ook voorzien van cassettes in het frame van de laadbak waarin de oprijplaten makkelijk kunnen worden opgeborgen. De uitvoering met oprijplaten is ook voorzien van steunpoten aan de achterzijde om het op- en afrijden zo comfortabel mogelijk te maken. Het achteraf aanschaffen van een losse set oprijplaten is vaak duurder.
Het merk Eduard biedt, naast een grote lijn, professionele aanhangwagens, ook nog vele mogelijkheden om een aanhangwagen helemaal voor een bepaald doel af te stemmen. Zo kun je een kipper voorzien van bijvoorbeeld extra opzetborden, loofrekken of zelfs een huif.
Kenmerken van de Eduard 3318-4-3O3-3063-N kipper
- Kieprichting achterwaarts en zijwaarts
- 30cm hoge aluminium borden
- Opliggende klepsluitingen
- Borden zijn rondom neerklapbaar
- Betonplex laadvloerbodem met stalen dekplaat
- Sjorogen binnenin de laadbak
- Touwhaken onder de laadbak
- Uitgerust met oprijplaten
Voordelen
- Elektrische bediening
- Stalen bodemplaat
- Sjorogen binnen in de laadbak
- Touwhaken onder de laadbak
- Oprijplaten in cassettes onder de laadbak
- Steunpoten aan de achterzijde
- Veel uitbreidingsmogelijkheden
Nadelen
- Noodhandpomp is een optie tegen meerprijs
4 – Humbaur HTK 3500.41 driezijdige kipper met oprijplaten – voor het zware werk
Als beste kipper voor de professionele gebruiker hebben we voor de Eduard driezijdige kipper gekozen. De grootste afmeting waarin deze kipper (op het moment van schrijven van dit artikel) in verkrijgbaar is, is 330×180 cm. Maar wat als je een grotere laadbak nodig hebt? Dan maken we je graag attent op de driezijdige kipper van Humbaur die beschikt over een ruim bemeten laadbak van maar liefst 410×210 cm en een bruto totaal gewicht van 3500kg.
De Humbaur HTK 3500.41 kipper is een driezijdige kipper waarvan de laadbak dus zowel achterover als ook naar beide zijkanten kan kiepen. De laadbak is voorzien van een stalen bodemplaat zonder naden dus na het kiepen maak je de laadbak kinderlijk eenvoudig schoon door er even met een bezem doorheen te gaan. Binnenin de laadbak van deze kipper is tevens voorzien van sjorogen die verzonken liggen in de laadvloer.
De laadbak is rondom voorzien van 35cm hoge aluminium borden. Het achterbord is van een ingenieuze sluiting voorzien waardoor het bord niet alleen naar beneden kan klappen, maar ook aan de bovenzijde kan scharnieren. Zo kan het bord bij het kiepen dus ook schommelend worden gebruikt in plaats van het naar beneden te klappen.
Om de laadbak te kunnen kiepen is deze zware kipper voorzien van een elektrisch te bedienen hydraulische pomp. De bedieningsconsole beschikt over een langs snoer zodat je altijd rondom de kipper kunt kijken wat er gebeurt tijdens het kiepen. De kipper is, naast de elektrische pomp, ook nog voorzien van een handpomp. Deze handpomp is een noodvoorziening waarmee de laadbak toch kan worden gekiept in het geval de accu leeg is. Het handmatig omhoog pompen van een volle laadbak is echter geen prettig klusje en, als je de kipper goed gebruikt, hoeft ook niet nodig te zijn. Je hoort namelijk aan het geluid van de elektrische pomp wanneer de accu minder vermogen begint te leveren en het dus tijd wordt om deze eens aan de lader te zetten. De noodhandpomp behoort echter tot de standaard uitrusting van deze kipper en wordt dus voorzien zonder daar een meerprijs voor te rekenen.
De HTK 3500.41 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, te weten met twee of drie assen. Wij hebben in dit geval gekozen voor de tandemasser omdat deze voordeliger is als de drieasser. Daarnaast heeft de tandemasser, door het ontbreken van een extra derde as, ook een hoger netto laadvermogen. Je mag dus meer gewicht vervoeren met de tandemasser. Een drieasser ziet er misschien wel wat indrukwekkender uit, maar de rijeigenschappen van een drieasser zijn ook nog wat minder dan van een tandemasser. Zo zullen de drie assen bijvoorbeeld meer wringen bij het nemen van een bocht.
Het chassis van deze Humbaur kipper is standaard al voorzien van cassettes waarin oprijplaten kunnen worden weggeborgen. De oprijplaten zelf zijn echter een optie die tegen meerprijs verkrijgbaar is. De oprijplaten hebben volgens ons echter een enorme toegevoegde waarde. Zij vergroten de bruikbaarheid en veelzijdigheid van deze kipper enorm. Wij hebben daarom gekozen voor de kipper waarbij de optionele oprijplaten ook in het pakket zijn meegenomen.
Voor de Humbaur HTK 3500.41 3-zijdige kipper zijn er ook legio uitbreidingsmogelijkheden verkrijgbaar. De laadbak kan bijvoorbeeld worden voorzien van opzetborden, loofrekken met gaasnetten of dichte panelen en zelfs een huif.
Kenmerken
- Kieprichting achterwaarts en zijwaarts
- 35cm hoge aluminium borden
- Achterbord kan zowel boven als onder scharnieren
- Opliggende klepsluitingen
- Borden zijn rondom neerklapbaar
- Stalen laadvloerbodem
- Verzonken sjorogen binnenin de laadbak
Voordelen
- Bouwkwaliteit en afwerking zijn top
- Ruim bemeten laadbak van 410×210 cm
- Elektrische bediening met noodhandpomp
- Stalen bodemplaat
- Sjorogen in de laadbak
- Oprijplaten in cassettes onder de laadbak
- Veel uitbreidingsmogelijkheden
Nadelen
- Geen touwhaken onder de laadbak
- Geen steunpoten (optie tegen meerprijs)
- Hogere prijsklasse
De beste kipper aanhangwagen in het kort samengevat
De kipper is een aanhangwagen die in het bijzonder geschikt is voor het vervoer van stortgoed zoals bijvoorbeeld grond, grind en puin. De kipper is dan ook erg populair onder professionele gebruikers zoals hoveniers en aannemersbedrijven. De kipper kan echter ook interessant zijn voor particuliere gebruikers die een grote tuin hebben of hobbydieren houden. Als je bijvoorbeeld mest af moet voeren hoef je bij een kipper de laadbak niet leeg te scheppen maar kun je de laadbak makkelijk legen door deze te kiepen.
De particuliere gebruiker, maar ook een professionele gebruiker die maar af en toe hoeft te kiepen, zal een kipper aanhangwagen met handpomp de beste keuze zijn. De uitvoeringen met handpomp zijn namelijk het meest gunstig geprijsd. Bij grotere kippers zal dit echter geen optie zijn omdat het een behoorlijk inspanning vraagt om de laadbak met een handpomp te kiepen.
De hydraulische pomp bij een kipper kan ook voorzien zijn van een elektrische bediening. Hiermee kun je de laadbak met één druk op de knop kiepen wat natuurlijk erg gemakkelijk is. Sommige kippers zijn zelfs met een draadloze afstandsbediening te verkrijgen. Je moet voor jezelf afwegen of die afstandsbediening zijn meerprijs waard is. De console van de Humbaur kipper is bijvoorbeeld voorzien van een lang snoer waardoor je al ook al een heel behoorlijke bewegingsvrijheid hebt bij het kippen. Elektrische bediening wordt bij sommige kippers standaard gecombineerd met een noodhandpomp terwijl die noodpomp bij sommige merken een optie tegen meerprijs is. Als je echter aandacht schenkt aan de kipper krijg je het echter wel op tijd in de gaten wanneer de accu leeg begint te raken en deze nodig aan de lader moet. Het is dus wel een overweging die je moet maken als een noodhandpomp niet standaard maar optioneel is.
Wat beschouwen wij als de beste kipper voor een hovenier?
De beste kipper voor een hovenier is naar onze mening de driezijdige kipper van het merk Eduard. Deze kipper is in verschillende afmetingen en brutogewichten te verkrijgen. Daarnaast biedt Eduard, in vergelijking met concurrerende merken, het meeste kipper voor zijn geld. De kipper van Eduard is namelijk ook verkrijgbaar in een uitvoering die af fabriek al is voorzien van oprijplaten en steunpoten. Ook als je de kipper verder af wilt stemmen op het gebruik dat je er mee voor ogen hebt is de Eduard kipper aanhangwagen een hele goede keuze. Dit merk biedt namelijk een heel scala aan accessoires waarmee de functionaliteit kan worden vergoot. Zo kan de beste kipper aanhangwagen voor een hovenier bijvoorbeeld ook worden voorzien van een set loofrekken, wat natuurlijk niet alleen makkelijk is voor het vervoer van snoeiafval.