Wat zijn de beste aanhanger steunpoten?

De meest aanhangers in Nederland zijn zogenaamde middenas aanhangers. Hierbij zijn de assen, zoals de benaming al doet vermoeden, in het midden van de laadbak geplaatst. Doordat de assen in het midden zijn geplaatst laat de aanhanger zich vrij makkelijk manouvreren als deze is aangekoppeld. Het betekent echter ook dat de laadbak de neiging heeft om te gaan kantelen als deze wordt beladen. De middenas werkt namelijk als een wip waardoor de laadbak kantelt als er gewicht buiten de assen wordt geplaatst. Denk hierbij niet alleen aan het oprijden van bijvoorbeeld een kruiwagen met zand, een motor of auto, maar ook aan het kiepen van een volle laadbak met grond van een kiepaanhanger. Door het gebruik van steunpoten wordt dit wipeffect teniet gedaan.

Om te voorkomen dan een aanhanger achterover kantelt zijn er aanhanger steunpoten op de markt. Deze steunpoten bieden de aanhanger extra ondersteuning bij het laden en lossen. Nu zijn er verschillende aanhanger steunpoten op de markt en hoe kunt u nu bepalen wat de beste steunpoten voor uw aanhanger zijn? Steunpoten zijn namelijk primair bedoeld om te voorkomen dat een aanhanger achterover kantelt bij het in- en uitladen. Ze kunnen echter ook worden gebruikt om een aanhanger te stabiliseren tijdens stalling. Beide vormen van gebruik vragen elk om een ander type steunpoot. Wij leggen dan ook graag uit welke aanhanger steunpoten het beste zijn voor de verschillende vormen van gebruik.

De beste aanhanger steunpoten voor universeel en licht gebruik

Als u op zoek bent naar aanhanger steunpoten voor algemeen licht gebruik komt de valsteunpoot als beste uit de bus. Deze steunpoot is universeel toepasbaar en kan op verschillende types aanhanger worden gebruikt. De valsteunpoot, bestaande uit een ronde koker met handgreep op de bovenzijde, wordt vastgezet in een klem. Door het lossen van de klem kan de steunpoot omhoog of omlaag worden geschoven. Deze klem dient daarvoor wel op een dragend deel van de constructie van de aanhanger te worden bevestigd. Hierdoor is deze steunpoot bijvoorbeeld niet toe te passen op een aanhangwagen met wielen onder de laadbak.

De frictie tussen de klem en steunpoot voorkomt dat de aanhanger niet achterover kan kantelen. Het nadeel is echter wel dat de valsteunpoot niet geschikt is voor gebruik bij zwaardere belastingen. Dit type steunpoot is daarentegen prima te gebruiken als u een kruiwagen achter in uw aanhangwagen wilt rijden, maar bijvoorbeeld ook als u een motor op een motortrailer wilt rijden.

Voordelen

  • Gunstige aanschafprijs
  • Makkelijk in gebruik

Nadelen

  • Uit- en overstekende delen
  • Niet toepasbaar bij aanhangers met wielen onder de laadbak
  • Niet geschikt voor het ondersteunen bij zwaardere lading (auto’s, machines etc.)
Valsteunpoten voor universeel gebruik op een aanhanger

De beste aanhanger steunpoten voor professioneel en zwaarder gebruik

Als u met een aanhanger werkt, en daarbij bijvoorbeeld regelmatig auto’s op- en af moet rijden, zijn steunpoten eigenlijk een ‘must-have’. Steunpoten voorkomen namelijk dat de aanhanger achterover kantelt op het moment dat er gewicht op de achterzijde van de aanhanger komt. Hierdoor wordt ook het trekkende voertuig ontzien omdat de trekhaak niet onnodig omhoog wordt getild.

Omdat de zwaardere professionele aanhangers meest uitgevoerd zijn met wielen onder de laadvloer bevinden de dragende delen van het chassis zich ook onder de laadvloer. De steunpoten worden dan ook onder de laadvloer bevestigd. Vanwege de beperkte ruimte die hierbij beschikbaar is worden hiervoor kantelbare aanhanger steunpoten gebruikt. Deze kunnen in een hoek van 90 graden worden gekanteld waardoor ze na gebruik netjes onder de laadvloer weggeborgen zijn. De steunpoten zijn in de meeste gevallen ook verstelbaar wat betekent dat ze ook in lengte aangepast kunnen worden. Hierbij zijn twee verschillende systemen te onderscheiden.

Een kantelbare steunpoot die verstelbaar is kan voorzien zijn van een borgpen die door de steunpoot heen wordt gestoken. Door de borgpen te verwijderen kan de steunpoot worden uitgeschoven waarna deze in de gewenste positie kan worden geborgd. Het nadeel hiervan is het feit dat de steunpoot niet exact kan worden afgesteld en de aanhangwagen alsnog minimaal achterover kan kantelen.

Let wel, een steunpoot moet nooit helemaal tot strak op de grond worden afgesteld als de aanhanger nog niet is beladen. Na het beladen zal de aanhanger namelijk wat in zijn torsie zakken en is de kans groot dat de steunpoten helemaal klem zitten op de grond en de steunpoot niet meer in te klappen is.

Voordelen

  • Geschikt voor zwaardere belading
  • Nemen weinig ruimte in beslag
  • Gemonteerd onder de laadbak, geen uitstekende delen

Nadelen

  • Passen niet onder een aanhanger met een lage laadvloer
  • Kunnen niet tot op de centimeter nauwkeurig worden afgesteld
  • Hierdoor niet geschikt om een aanhanger volledig waterpas te stallen

De beste aanhanger steunen om een aanhanger te stabiliseren

Aanhanger steunpoten kunnen niet alleen worden gebruikt om te voorkomen dat een aanhanger onbedoeld achterover kantelt. Ze kunnen namelijk ook worden gebruikt om een aanhanger te stabiliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkoopaanhanger die op locatie wordt opgesteld. Deze moet niet alleen waterpas staan, maar moet eigenlijk ook iets omhoog worden gebracht om de aanhanger uit de torsie van de as te krijgen. Als dit niet gebeurt heeft de aanhanger de neiging om te gaan deinen als er door de laadbak wordt gelopen wat natuurlijk zeer oncomfortabel is. De beste aanhanger steunpoten om een zwaardere aanhanger te stabiliseren zijn uitdraaisteunpoten, of de zogenoemde caravansteunen.

Caravansteunen worden op alle vier hoeken onder de laadbak gemonteerd. Door middel van een bijbehorende slinger kunnen de steunen in- en uit worden gedraaid. Deze steunen kunnen niet alleen veel gewicht hebben, ze zijn ook heel exact af te stellen omdat er met weinig inspanning een grote kracht kan worden overgebracht. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om een aanhanger te stabiliseren.

Caravansteunen worden op alle vier hoeken onder de laadbak gemonteerd. Door middel van een bijbehorende slinger kunnen de steunen in- en uit worden gedraaid. Deze steunen kunnen niet alleen veel gewicht hebben, ze zijn ook heel exact af te stellen omdat er met weinig inspanning een grote kracht kan worden overgebracht. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om een aanhanger te stabiliseren.

Uitdraaien van een uitdraaisteun onder een verkoopaanhanger

Voordelen

  • Uitermate geschikt om een aanhanger waterpas te stallen
  • Zeer goed af te stellen
  • geen uitstekende delen
  • nemen weinig ruimte in

Nadelen

  • Iets duurder in aanschaf
  • Slinger nodig voor in- en uitdraaien van de steunpoten
  • Passen niet onder een aanhanger met lage laadvloer

Conclusie

Welke steunpoten het beste zijn voor een aanhanger is dus afhankelijk van enkele factoren. De laadvloerhoogte, plaatsing van de wielen en het gewicht van de belading spelen hierbij een grote rol.

Bij een aanhanger met wielen naast de laadbak, zoals de alom bekende bakwagen, is in de meeste gevallen sprake van een bescheiden laadvloerhoogte. De ruimte onder de laadvloer is dan ook beperkt en kunnen er geen kantelbare steunpoten worden gebruikt. Hiervoor is de valsteunpoot dan ook het meest geschikt.

Als de aanhanger de wielen onder de laadbak heeft kunnen er in de meeste gevallen kantelbare steunpoten worden gemonteerd. Het voordeel van deze steunpoten is het feit dat er geen uitstekende delen zijn, en de poten netjes zijn weggewerkt onder de laadvloer. Kantelbare steunpoten zijn ook geschikt voor het zwaardere werk en worden dan ook veel toegepast op bijvoorbeeld autoambulances.

Als een aanhanger, onafhankelijk van de ondergrond, netjes waterpas moet worden gestald, zijn uitdraaibare steunpoten de beste optie. Deze kunnen met behulp van een slinger tot op de grond in- en uit worden gedraaid. Veel uitdraaibare steunpoten kunnen zelfs zover worden uitgedraaid dat de wielen van de aanhanger loskomen van de grond.