Wat is de beste plateau aanhangwagen?

Wat is een plateauwagen, en waarom is deze zo populair?

Bij de term aanhangwagen denkt u waarschijnlijk aan de klassieke laadbak met wielen er naast. De zogenaamde bakwagen is van oudsher dan ook de meest bekende, en verkochte, uitvoering. De laatste jaren is de bakwagen in populariteit voorbij gegaan door de plateau aanhangwagen. De plateauwagen kent namelijk enkele grote voordelen tegenover de klassieke bakwagen. Maar wat is dan de beste plateau aanhangwagen?

De plateau aanhangwagen is eigenlijk niets anders dan een bakwagen, maar dan met de wielen onder de laadbak in plaats van er naast. Hierdoor wordt de volledige breedte van de aanhangwagen benut als laadruimte en bevinden er zich geen uitstekende delen, in de vorm van spatborden, meer naast de wagen. De laadbakschotten van de plateau aanhangwagen kunnen dan ook rondom neergeklapt worden waardoor de laadbak ook voor bijvoorbeeld een vorkheftruck goed toegankelijk is.

Een plateauwagen wordt door een vorkheftruck via de zijkant beladen met een pak houten balken

De plateau aanhangwagen is ook meer ergonomisch door de plaatsing van de wielen onder de laadbak. Als u iets in de laadbak wilt leggen, of er juist uit wilt pakken, hoeft u niet meer over een uitstekend spatbord heen te buigen. Uw rug zal het dan ook enorm op prijs tellen als u de beste plateau aanhangwagen kopen gaat.

De plaatsing van de wielen onder de laadbak biedt fabrikanten ook de mogelijkheid om modulair te bouwen. Hierdoor heeft u bij de koop van een plateau aanhangwagen keuze uit vele verschillende afmetingen, laadvloerhoogte en laadvermogens.

Het overzicht van de beste plateau aanhangwagens

Welke plateauwagen is nu de beste koop voor u? Het antwoord op die vraag is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Er is daarom ook niet één plateauwagen te bestempelen als de beste koop. Om die reden hebben we een overzicht gemaakt met de vijf beste plateauwagens van dit jaar. Wij hebben de plateauwagens daarbij onder meer beoordeeld op de aanschafprijs, standaard uitrusting en bouwkwaliteit.

Overzicht van de beste plateau aanhangwagens
TypeSoort gebruikOns oordeel
Eduard 2514-1-PB30-075-56-2Particulier / Semi-profVoordelige keuzeLees meer >>
Martz Hochlader 250/750Particulier / Semi-profGoedkope keuzeLees meer >>
Humbaur HT 203116Professioneel gebruikDuurzaam en betrouwbaarLees meer >>
Eduard 4020-4-PMB30-300-63Professioneel gebruikMeest functioneelLees meer >>

1 – Eduard 2514-1-PB30-075-56-2 plateauwagen

Het merk Eduard staat in de aanhangwagenwereld al meer dan 20 jaar synoniem voor professionele aanhangwagens van zware kwaliteit tegen een hele concurerende prijs. In 2019 heeft dit merk een nieuwe serie plateauwagens aan haar assortiment toegevoegd waarmee zij de plateauwagen ook interessant maakt voor de particuliere gebruiker.

Deze nieuwe serie bestaat uit een aantal compacte uitvoeringen die, afhankelijk van het bruto totaalgewicht, verkrijgbaar zijn als geremde en ongeremde plateauwagen. Als u op zoek bent naar een kleine compacte aanhanger is deze nieuwe Eduard plateauwagen verkrijgbaar als ongeremde enkelasser, in een afmeting van 200x145cm, met een totaal gwicht van 750kg.

De Eduard 2514-1-PB30-075-56-2 is de voordeligste keuze

Als voordeligste keuze kiezen wij in dit geval toch voor de grootste van de drie beschikbare afmetingen, te weten die met een laadbak van 250 x 145 cm. De breedte van de bak blijft daarmee op een bescheiden 145cm wat een groot voordeel biedt als de doorgang wat nauwer is. Met een lengte van 250 cm is de laadbak echter wel groot genoeg om bijvoorbeeld een plaat multiplex in de standaardmaat 244 x 122 cm in zijn geheel te kunnen vervoeren.

Eduard 2514-1-PB30-075-56-2 is onze keuze voor een voordelige plateauwagen

In de genoemde afmeting zijn ook nog verschillende varanten verkrijgbaar maar de voordeligste keuze is in dit geval de 2514-1-PB30-075-56-2. Het gaat hier om een ongeremde enkelasser met een laadvloerhoogte van 56 cm en een toegestaan totaalgewicht van 750 kg. Deze uitvoering is voorzien van 10 inch wielen met 145/80R10 banden welke voordeliger is dan de uitvoering met de bredere bandenmaat 195/55R10. Door te kiezen voor een plateauwagen met een maximaal toelaatbaar gewicht van 750 kg mag u deze ook achter uw auto trakken met alleen rijbewijs B en hoeft u dus niet over het speciale B/E aanhangwagenrijbewijs te beschikken.

Kenmerken

  • 30cm hoge dubbelzijdige aluminium borden
  • opliggende klepsluitingen
  • Borden zijn rondom neerklapbaar
  • Betonplex laadvloerbodem
  • Sjorogen binnenin de laadbak
  • Gebout chassis

Voordelen

  • Zeer voordelig, en concurrerend, geprijsd tegenover de klassieke bakwagen
  • Keuze uitmeerdere (compacte) afmetingen, laadvloerhoogtes en laadvermogens
  • Breed assortiment aan extra accessoires zoals opzetborden en huiven

Nadelen

  • Niet geschikt voor het vervoer van lange(re) lading
  • Minder geschikt voor zwaar professioneel gebruik

2 – Martz Hochlader 250/750
onze tip voor een goedkope plateauwagen

Het merk Martz is nog niet zo lang actief op de Nederlandse markt maar mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. De aanhangwagens van dit Poolse merk bieden dan ook heel veel aanhangwagen tegen een zeer scherpe prijs. Bij de ontwikkeling en productie van deze aanhangwagens worden echter geen concessies gedaan op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid. Zo worden er bijvoorbeeld alleen onderdelen, zoals assen en remdelen, gebruikt van de  vooraanstaande merken als Al-Ko of Knott. Dit houdt ook in dat u voor service en onderhoud bij nagenoeg elke aanhangwagendealer terecht kunt.

Martz maakt bij de bouw van haar aanhangwagens niet alleen gebruik van hoogstaande materialen en onderdelen. Zij luistert ook naar de ervaringen van eindgebruikers. Zo kan deze fabrikant snel inspringen op behoeftes vanuit de markt en waar nodig verbeteringen aan het ontwerp van een product doorvoeren.

De martz Hochlader als onze tip voor een goedkope plateauwagen

De Martz Hochlader 250/750 is onze tip voor een goedkope plateauwagen

Deze plateau aanhangwagen is een ongeremde enkelasser met een toelaatbaar totaalgewicht van 750 kg. Dit betekent dat u deze plateauwagen ook achter uw auto mag trekken in het geval u alleen over rijbewijs B beschikt. Door de laadvloerhoogte van 70 cm hoeft niet diep te buigen als u iets in de laadbak wilt leggen, of er juist uit wilt pakken.

Waarom is de Martz plateauwagen dan niet de voordeligste keuze?

Als we deze Martz plateau aanhangwagen gaan vergelijken met de voorgaande Eduard plateauwagen zijn er toch wel enkele kleine verschillen die in het voordeel van de Eduard uitvallen. Zo heeft de Eduard bijvoorbeeld dubbelwandige aluminium laadbakborden waarbij de Martz is voorzien van enkelzijdige gegalvaniseerde borden. Hoewel het nipt is biedt de Eduard, tegen een vergelijkbare prijs, toch net iets meer waar voor het geld.

Kenmerken

  • 30cm hoge gegalvaniseerde borden (enkelzijdig)
  • Borden zijn rondom neerklapbaar
  • Betonplex laadvloerbodem
  • Sjorogen binnenin de laadbak
  • Gebout chassis
  • Al-Ko of Knott as

Voordelen

  • Zeer scherp geprijsd
  • U mag er met alleen rijbewijs B mee rijden

Nadelen

  • Enkelzijdige stalen borden
  • Weinig extra opties
  • Minder geschikt voor zwaar professioneel gebruik

3 – Humbaur, de beste plateauwagen voor de professional

De oorsprong van het merk Humbaur gaat terug naar 1957 als de heer Anton Humbaur een vertegenwoordiging in landbouwmachines opzet. Tot het assortiment behoren onder meer ook aanhangwagens. Vanaf 1984 gaat het bedrijf zelf aanhangwagens bouwen en wordt, in 1985, de bedrijfsnaam veranderdt naar Humbaur GmbH. Heden ten dage is Humbaur uitgegroeid tot de grootste en meest toonaangevende aanhangwagenfabrikanten van Europa.

Humbaur biedt een omvangrijk programma met verschillende aanhangwagens aan, allemaal geproduceerd met behulp van de laatste technieken. Het gebruik van de beste materialen en onderdelen van alleen maar gerenommeerde merken, garanderen de hoogstaande kwaliteit van een Humbaur aanhangwagen. Daarnaast luitsert men bij Humbaur continu naar de geluiden vanuit de markt om de, door haar geproduceerde, aanhangwagens af te kunnen stemmen naar de wensen van de eindgebruiker.

Humbaur HT 203116 plateauwagen voor de professional

De Humbaur HT 203116 is de alleskunner voor de professionele gebruiker

U bent, als professionele gebruiker, veelal afhankelijk van uw gereedschap. Daar verdient u uw geld mee en u kunt het zich niet veroorloven dat u zonder komt te zitten. Zo is het met een aanhangwagen ook, u moet er blind op kunnen vertrouwen dat deze u niet in de steek laat. De Humbaur HT 203116 is dan ook een robuust uitgevoerde plateauwagen met een laadbak van 310 x 165 cm. Deze afmeting wordt veel verkocht onder bijvoorbeeld ZZP’ers, klusbedrijven en aannemers. De aanhangwagen is niet te groot en biedt toch riante ruimte. De laadbakschotten kunnen, indien nodig, ook neergeklapt en zelfs afgenomen worden als de lading toch net iets breder of langer mocht blijken te zijn.

Kenmerken

  • 30cm hoge aluminium borden voorzien
  • verzonken klepsluitingen
  • Borden zijn rondom neerklapbaar
  • Betonplex laadvloerbodem
  • Sjorogen binnenin de laadbak
  • Gebout chassis

Voordelen

  • Door de laadvloerhoogte 72 cm hoeft u de rug niet te buigen bij het laden en lossen
  • Keuze uit vele verschillende afmetingen, laadvloerhoogtes en laadvermogens
  • Breed assortiment aan extra opties en  accessoires
  • Humbaur beschikt over een groot Europees dealer netwerk

Nadelen

  • Iets hogere en exclusievere prijsklasse
  • Verzonken klepsluitingen zijn gevoelig voor vuil (zand end.)

4 – Eduard 4020-4-PMB30-300-63, de plateauwagen met de meeste functionalteit

Het merk Eduard werkt nagenoeg met een modulaire manier van bouwen. Dit betekent dat eigenlijk alle aanhangwagens op het zelfde principe zijn gebaseerd. Hierdoor kan deze fabrikant ook een grote diversiteit in afmetingen en laadvermogens aanbieden. De plateauwagen met een laadbak van vier meter lang biedt niet alleen ruimte voor stort- en stukgoederen maar ook voor langere planken en balken, ideaal voor bijvoorbeeld aannemers- en klusbedrijven.

Met een lengte van vier meter, en een breedte van twee meter, biedt de laadbak echter ook ruimte aan een middenklasse auto en zou dus ook als voertuigtransporter gebruikt kunnen worden. Speciaal voor dit doel is deze plateauwagen dan ook af fabriek voorzien van een set oprijplaten en een kabellier. De oprijplaten zijn in dit geval netjes weggeborgen in twee sledes die zich onder de laadvloer bevinden, welke toegankelijk zijn door de kentekenplaat naar beneden te kantelen. De kabellier bevindt zich aan de voorzijde en, na het open klappen van het voorbord, kunnen hiermee ook voertuigen opgelierd worden.

Functionele plateauwagen met oprijplaten

De multifunctionele Eduard 4020-4-PMB30-300-63 is een plateauaanhangwagen die eigenlijk niet zo genoemd wordt

Een plateau aanhangwagen met oprijplaten en lier wordt wel verkocht onder de naam plateauwagen. Hier is niets mis mee, omdat het feitelijk ook een plateauwagen is, en wij de wagen om die reden ook in ons overzicht hebben opgenomen. Toch wordt deze uitvoering in de meeste gevallen een multitransporter genoemd omdat het aanhangwagen betreft die multifunctioneel gebruikt kan worden. De multitransporter is in feite een samensmelting tussen een plateau aanhangwagen en een autotransporter, en combineert het beste uit twee werelden.

Uit het grote aanbod van afmetingen, laadvloerhoogtes en laadvermogens hebben wij in dit geval de 4020-4-PMB30-270-63 gekozen om de volgende redenen:

  • Met een laadvloerhoogte van 63cm kan hier, in combinatie met de oprijplaten, nagenoeg elk voertuig zonder problemen op rijden
  • De wagens met een laadvloerhoogte van 63cm zijn voorzien van 195/50R13 banden. Deze banden staan bekend om hun degelijkheid en betrouwbaarheid.
  • Deze uitvoering heeft een brutogewicht van 2700kg en mag netto met 2040kg beladen worden, waardoor veel gangbare voertuigen er op vervoerd mogen worden.

Kenmerken

  • 30cm hoge aluminium borden voorzien
  • verzonken klepsluitingen
  • Borden zijn rondom neerklapbaar
  • Betonplex laadvloerbodem (uit één stuk)
  • Sjorogen binnenin de laadbak
  • Uitgerust met oprijplaten en een kabellier

Voordelen

  • Keuze uit vele verschillende afmetingen, laadvloerhoogtes en laadvermogens
  • Breed assortiment aan extra opties en  accessoires
  • Ook inzetbaar voor het transporteren van voertuigen
  • Oprijplaten weggeborgen onder de aanhanger zelf, nemen dus geen ruimte in beslag en kunnen niet worden vergeten

Nadelen

  • Iets duurder dan een standaard plateauwagen

Verschil tussen plateauwagen en multitransporter

Zoals aangegegeven is een multitransporter bijna hetzelfde als een plateauwagen. Maar waarin verschillen beiden dan van elkaar? De multitransporter heeft een aantal extra voorzieningen waardoor deze ook geschikt is voor het vervoer van voertuigen en machines. De multitransporter is standaard uitgerust met een set oprijplaten, en heeft deze ook de voorziening om de oprijplaten makkelijk onder de laadvloer weg te bergen. De achterzijde van de laadvloer is ook voorzien van een speciale rand waar de oprijplaten op kunnen worden aangelegd waarbij ze gelijk worden geborgd. De plateauaanhangwagen heeft deze zaken dus niet. Daarnaast is de multi transporter ook voorzien van een lier aan de voorzijde.

In deze video is het verschil tussen een plateauwagen en multitransporter ook duidelijk te zien.

De plateau aanhangwagen samengevat

Het chassis

Het chassis is bij veel plateauwagens volledig gelast (op de dissel na) en verzinkt. Sommige fabrikanten kiezen er echter voor om het chassis niet te lassen, maar om dit in elkaar te schroeven. Een geschroefd chassis is sneller in elkaar te zetten wat dus tijdwinst oplevert, en dus uiteindelijk lagere productiekosten oplevert. Deze productietechniek zie we veelal terug bij aanhangwagens die in Oost-Europa worden gebouwd, maar ook Duitse fabrikanten maken wel gebruik van deze techniek.

De zijborden van de laadbak

Het belangrijkste kenmerk van de plateauwagen is het feit alle borden van de laadbak opengeklapt kunnen worden. In gesloten toestand zijn, met behulp van de klepsluitingen, geborgd aan rongen op de hoeken van de laadvloer. Bij de meeste uitvoeringen van de plateauwagen zijn zowel de borden, als ook de rongen, volledig af te pakken.
De borden van de laadbak zijn veelal vervaardigd uit dubbelwandig aluminium. Aluminium heeft niet alleen een laag eigen gewicht, maar is ook duurzaam en sterk. Goedkopere uitvoeringen van de plateau aanhangwagen kunnen ook voorzien zijn van gegalvaniseerde enkelwandige stalen borden. Deze stalen borden hebben een geperst profiel om ze stevigheid te geven.

De laadvloerbodem

De laadvloerbodem is bij nagenoeg alle plateauwagens vervaardigd uit watervast meervoudig verlijmd betonplex dat aan de bovenzijde is voorzien van een antislip laag. Normaal gesproken wordt deze bodemplaat uit één stuk vervaardigd. Bij goedkopere plateauwagens wordt de bodemplaat, bij langere lengtes, echter ook wel uit twee delen opgebouwd waardoor er altijd een naad in de bodem zit. Bij goedkopere uitvoeringen kan (dit hoeft dus niet persé het geval te zijn) ook de bodemplaat ook iets minder dik zijn dan bij de duurdere uitvoeringen, bijvoorbeeld 15 in plaats van 18 mm.

Lading zekeren

Nagenoeg alle plateauwagens zijn uitgerust met bindogen langs de laadvloer, binnen in de laadbak. Hierdoor hoeven er geen spanbanden over de zijborden van de laadbak gespannen te worden, en kunnen de borden ook niet krom worden getrokken.

Veel plateau aanhangwagens, maar niet alle, zijn ook uitgerust met touwhaken. Touwhaken zijn onder de laadbak gesitueerd en worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld het elastiek van een bagagenet aan vast te haken. Gebruikt u vaak een aanhangernet dan is het dus wel belangrijk om hier naar te kijken. Uiteraard zijn er ook andere mogelijkheden om een bagagenet vast te maken als een aanhangwagen niet over touwhaken zou beschikken.

Uitbreidingen
Een plateau aanhangwagen is in eerste instantie een middel om in uw transportbehoefte te voorzien. Het kan natuurlijk gebeuren dat u behoefte hebt aan net iets hogere laadbakschotten, of een afdekking van de laadbak in de vorm van een dekzeil of huif. Veel fabrikanten bieden dan ook een uitgebreid assortiment accessoires en opties aan om een plateau aanhangwagen helemaal naar uw behoeftes aan te kunnen passen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer vlakzeilen, opzetborden, loofrekken en huiven. Bij de aanschaf van een plateauwagen is het dus ook raadzaam om te informeren naar beschikbare accessoires en verkrijgbaarheid / levertijd ervan.

Humbaur plateau aanhangwagen met huifopbouw

Bovenstaand een voorbeeld van een Humbaur plateauwagen met opgebouwde huif

Wat is nu de beste plateauwagen voor u?

Zoals al eerder aangegeven is de plateau aanhangwagen de klassieke bakwagen qua populariteit ruim voorbij gestevent. Bij aanschaf van een nieuwe aanhanger blijkt ook de particuliere gebruiker steeds vaker te kiezen voor een kleinere plateauwagen.

De beste plateau aanhangwagen voor een particulier

De plateauwagens die het meest geschikt zijn voor particulieren, zijn volgens ons de lijn met 145cm brede plateauwagens van Eduard, en de kleine Martz enkelasser. Deze zijn allen zodanig scherp geprijsd dat ze de prijsvergelijking met een normale bakwagen zeker aan kunnen. De particuliere gebruiker kan daardoor tegenwoordig voor weinig geld al een professionele aanhangwagen kopen.

Een particulier die gewoon een makkelijke aanhanger zoekt voor gebruik in- en om het huis of kleine klussen, zal zeker niet teleurgesteld worden door de genoemde uitvoeringen. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen waarbij wij de Eduard plateauwagen als voordelige keuze hebben bestempeld. De uitvoering van Eduard had, in vergelijking met die van Martz, toch net wat meer te bieden. Zo zijn de borden van de Eduard uit dubbelwandig aluminium, terwijl deze bij de Martz van enkelvoudig staalplaat zijn. Ook is de Eduard in enkele andere lengtes, laadvloerhoogtes en laadvermogens te verkrijgen. Als laatste zijn er voor de uitvoeringen van Eduard ook legio extra accessoires verkrijgbaar.

De beste plateauwagen voor een ZZP’er, klusbedrijf of aannemer

Professionele gebruikers die met een plateau aanhangwagen moeten werken stellen daar natuurlijk allemaal hun eigen eisen aan. Zo zal de ene gebruiker een net iets grotere laadbak nodig hebben dan de andere, die misschien op zijn beurt wel graag de mogelijkheid wil hebben om de laadbak tegen weersinvloeden te kunnen beschermen. Daarom bieden veel merken een hele reeks professionele plateauwagens in allerhande afmetingen aan, met even zoveel mogelijkheden aan opties.
Wij hebben als beste plateauwagen voor de professionele gebruiker gekozen voor de Humbaur gekozen. Hoewel de verschillende merken tegenwoordig niet meer voor elkaar doen heeft de plateauwagen van Humbaur net dat streepje voor. Deze is niet alleen samengesteld uit de beste materialen en onderdelen, hij is ook gebouwd met oog voor detail.

De beste plateauwagen voor een hovenier

Een meest verkochte aanhangwagens onder hoveniers hebben een afmeting van drie tot drie-en-een-halve meter. Deze afmeting biedt voldoende laadruimte voor het vervoer van materialen, maar ook voor het transporteren van aarde en bijvoorbeeld snoeiafval. Snoeiafval heeft echter weinig gewicht, maar vormt wel veel volume. Speciaal daarvoor kan de plateauwagen worden voorzien van loofrekken, ook wel gaasrekken genoemd. Hiermee worden de zijkanten van de laadbak met wel 70cm verhoogd.

De beste plateau aanhangwagen voor een hovenier beschikt ook nog eens over een laadbak die kan kippen, en waarop eventueel ook kleine machines vervoerd kunnen worden. Deze uitvoering bestaat maar valt niet meer onder de noemer ‘plateauwagen’ en vormt een aparte categorie binnen de aanhangwagens, namelijk de kippers. De kipper is ook een plateauwagen maar heeft een tweedelig chassis en is voorzien van een hydraulisch systeem waarmee de laadbak kan kiepen. Sommige kippers zijn daarnaast ook nog eens uitgerust met oprijplaten waardoor de kipper eigenlijk de beste plateauwagen voor een hovenier is.

Plateauwagen met kiepende laadbak en loofrekken voor de hoevnier