Oprijplaten bij uw aanhangwagen. Los, geïntegreerd of als vaste oprijoptie?
Oprijplaten zijn bedoeld om rollend materieel in uw aanhangwagen te rijden of duwen. De oprijplaten moeten het hoogteverschil tussen de grond en de laadvloer overbruggen en moeten uiteraard het gewicht van het voertuig of de machine kunnen dragen.
Oprijplaten worden veel gebruikt bij het vervoeren van auto’s minigravers en motoren, maar ook om bijvoorbeeld een kruiwagen met grond of zand de aanhangwagen in te rijden of voor het vervoeren van een zitmaaier. Kortom oprijlaten worden in veel verschillende situaties gebruikt.
In dit artikel willen wij u helpen met uw keuze. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:
- Geïntegreerde oprijplaten
- Losse oprijplaten
- Vaste oprijoptie
Aangezien dit artikel bedoeld is als keuzehulp gaan we niet kijken naar alle creatieve oplossingen die gebruikt worden wanneer er iets geladen of gelost wordt. Het internet staat vol met voorbeelden die duidelijk maken dat daar risico’s aan zitten.
Geïntegreerde oprijplaten
Bij een aanhangwagen met geïntegreerde oprijplaten is er een mogelijkheid om de oprijplaten op te bergen wanneer u deze niet gebruikt. De oprijplaten zijn dan ook speciaal ontworpen om in combinatie met die wagen gebruikt te worden. Bekende voorbeelden van dit soort aanhangwagens zijn de autotransporter en de motortrailer, maar er zijn ook meer universele aanhangwagens die standaard voorzien zijn van oprijplaten zoals de multitransporter of de kipper met oprijplaten. Het voordeel van de laatste twee is dat ze ook echt bedoeld zijn voor andere klussen dan het vervoeren van auto’s, motoren of machines. U kunt hier ook stukgoederen, zand of brandhout mee vervoeren.
De multitransporter heeft dus alle voordelen van een plateauwagen en tegelijkertijd de voordelen van een autotransporter. En een kipper met oprijplaten kun je dus en grond, stenen of zand mee vervoeren en lossen, maar ook de minigraver minidumper of kniklader.
En met een goede set losse oprijplaten kunt u al deze voorbeelden natuurlijk ook in een gewone aanhangwagen of plateauwagen vervoeren, maar het grote voordeel van de geïntegreerde oprijplaten is dat die meestal netjes opgeborgen zitten in een speciale cassette onder de laadvloer zodat ze nooit in de weg zitten maar altijd snel beschikbaar zijn.
En het zijn niet alleen de grote professionele wagens die af fabriek voorzien worden van oprijplaten. De Humbaur Allrounder is er bij uitstek één die ook door particulieren gekocht wordt voor tuin, en verbouwingswerkzaamheden. En natuurlijk hebben we de minitransporters en motortrailers vergeten. Allemaal wagens die af fabriek voorzien zijn van oprijplaten en vaak ook andere speciaal voor het hoofddoel aangepaste extra’s en opties.
Losse oprijplaten
Wanneer de aanhangwagen origineel niet van oprijplaten voorzien is kunt u kiezen voor losse, ofwel universele oprijplaten. Deze oprijplaten zijn niet specifiek bedoeld of ontworpen voor het gebruik met een bepaalde aanhangwagen maar zorgen er wel voor dat u rollend materieel in uw aanhangwagen kunt vervoeren. Er is voor elke klus en elk hoogteverschil wel een universele oprijplaat te vinden, Of u nu af en toe een brommer, scooter of motor wilt vervoeren in uw bakwagen, of dat u een graafmachine wilt kunnen laden op uw plateauwagen. Het voordeel van deze platen is dus dat u een extra functionaliteit kunt toevoegen aan uw bestaande aanhangwagen, of misschien zelfs als permanente overbrugging van een hoogteverschil in uw gebouw. Het grote nadeel van dit soort platen is dat er in de aanhangwagen geen plek voorzien is om ze op te bergen. Ze liggen dus meestal in de weg en dat maakt dat ze dus meestal in de garage of werkplaats staan.
En omdat goede losse oprijplaten een behoorlijke investering zijn is het, wanneer u vaak met de oprijplaten moet werken, te overwegen uw oude aanhangwagen te verkopen en een nieuwe met oprijplaten terug te kopen. Een eenvoudig setje lichtgewicht universele oprijplaten daarentegen zijn verschrikkelijk handig wanneer u iets in- of uit uw aanhanger moet rijden, en die zijn ook niet al te duur.
Aanhangwagens met vaste oprij-optie
Deze laatste categorie is gelijk ook de meest bijzondere. In het verleden was hier maar een soort aanhangwagen in, en dat is de machinetransporter, een aanhangwagen die speciaal ontworpen is om zware machines zoals graafmachines, schaarliften en dumpers veilig en comfortabel te vervoeren. De grote vaste achterklep wordt ook gebruikt als oprijklep. Alles aan deze wagens is dan ook “hufterproof” van de spatborden tot aan de laadvloer.
De laatste jaren is er, vooral vanwege het toenemende gebruik van minitransporters achter bijvoorbeeld campers of de bezitter van een klassieke auto of sportwagen die deze wil kunnen vervoeren een nieuwe groep bijgekomen waarbij het gemak van het op- en afrijden vooropstaat.
In de meest eenvoudige versies zit er een grote vaste oprijklep aan een voor de rest redelijk standaard aanhangwagen. Een wat meer geavanceerde oplossing is de kantelbare transporter waar de laadvloer kan kantelen en er alleen een paar hele korte oprijplaten nodig zijn, maar voor de wat meer op comfort gerichte wereldreizigers die achter hun camper een set scooters of een kleine auto willen vervoeren zijn er modellen waarbij de hele laadvloer naar beneden kan zoals de Humbaur HKT of de Cochet Duo. Het op- en afrijden wordt hierdoor veel gemakkelijker en vooral zonder risico . Deze modellen zijn ook heel geschikt om rollend materieel met weinig bodemvrijheid te vervoeren.
Een overzicht van de voor- en andelen van aanhangwagen met of zonder oprijplaten
Zoals u hebt gelezen hebt u bij de aanschaf van een aanhangwagen dus de keuze uit een uitvoering met oprijplaten, en een uitvoering zonder oprijplaten. Uiteraard kunt u voor een aanhangwagen zonder oprijplaten naderhand nog een set oprijplaten aanschaffen als dat nodig zou blijken te zijn. Waarschijnlijk bent u in dat geval wel iets meer geld kwijt, en biedt de aanhangwagen geen aparte opbergmogelijkheid voor de oprijplaten.
Als u een aanhangwagen met oprijplaten koopt zal de aanschafprijs wellicht iets hoger liggen maar bent u meestal wel goedkoper uit dan in het geval u naderhand nog een set oprijplaten bij moet kopen. Ook zal de aanhangwagen de mogelijkheid hebben om de oprijplaten op een deugdelijke wijze weg te kunnen bergen. Daarnaast zijn de oprijplaten ook afgestemd op de betreffende aanhangwagen wat een veilig gebruik garandeert.
Voordelen van een aanhangwagen zonder oprijplaten
- Gunstiger qua aanschafprijs
Nadelen van een aanhangwagen zonder oprijplaten
- Geen opbergmogelijkheid voor oprijplaten
- Lading zal in de laadbak getild of getakeld moeten worden
- Aanschaf losse oprijplaten achteraf vaak duurder
Voordelen van een aanhangwagen met oprijplaten
- Opbergmogelijkheid voor oprijplaten
- Oprijplaten zijn altijd bij de hand
- Oprijplaten zijn afgestemd op gebruik i.c.m. de betreffende aanhangwagen
Nadelen van een aanhangwagen met oprijplaten
- Iets hogere aanschafprijs (wel gunstiger dan aanschaf van een losse set oprijplaten achteraf)