Persoon in blauw geruit shirt overhandigt geld om aanhangwagen te kopen

Aanhangwagen kopen? Waar moet je aan denken?

Als je een aanhangwagen kopen wilt is het misschien moeilijk om te bepalen wat nu de goede aankoop is. Door het overgrote aanbod kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We willen je daarom graag een kleine leidraad geven waarmee je wellicht wat makkelijker de juiste aanhangwagen voor jou kunt vinden.

Wat wil je er mee gaan doen?

Als je aan aanhangwagen kopen wilt is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je hem voor nodig hebt. Als je bedrijfsmatig bezig bent heb je vaak al wel een idee welk type aanhangwagen je wilt hebben. Helemaal als je zelf al enige ervaring met aanhangwagens hebt, en wel weet wat er te koop is.

Voor particuliere gebruikers kan het aanbod van de vele verschillende uitvoeringen echter overweldigend zijn. Een simpel voorbeeld als het verschil tussen bakwagen en plateauwagen is vaak al niet duidelijk omdat het allebei gewoon open aanhangwagens zijn. Toch is de plateauwagen een stuk veelzijdiger en kan dit de betere keuze van de twee zijn. Plateauwagens zijn vaak ook in veel meer verschillende afmetingen te koop, en kennen ook meer uitbreidingsmogelijkheden.

Lees hier ons artikel over het verschil tussen bakwagen en plateauwagen.

Welke auto moet de kar trekken?

Als je een aanhangwagen kopen gaat denk je niet alleen na over het gebruik dat je er mee voor ogen hebt. Ook het rijbewijs waar je over beschikt speelt uiteraard een grote rol. Maar vergeet ook de auto, of bestelbus, niet waar je de aanhangwagen achter wilt gaan gebruiken. Deze heeft een maximaal trekkend vermogen waar het gewicht van de aanhangwagen inclusief lading niet bovenuit mag komen. Wellicht ga je dit voertuig in de nabije toekomst ook nog een keer vervangen, en hoe komt deze rekensom dan uit?

Ga je voor nieuw of een tweedehandsje?

Als je een aanhangwagen kopen wilt zou je je als eerste af kunnen vragen of je voor een spiksplinternieuwe wilt gaan, of misschien toch een gebruikt exemplaar. Er bestaat namelijk een levendige handel in gebruikte aanhangwagens. Als je de ogen goed openhoudt kun je op een advertentiesite, of bij een aanhangwagendealer, vaak tegen een redelijke prijs een goede occasion vinden. Hiervoor is het eigenlijk wel nodig dat je bekend bent met aanhangwagens, en zelf ook enige kennis van zaken hebt. Aanhangwagens zijn uiteindelijk gebruiksvoorwerpen en hebben meest een hard leven achter de rug. Je moet dan wel in staat zijn om het kaf van het koren te kunnen onderscheiden om te voorkomen dat je een miskleun maakt. Een ander nadeel van een occasion is natuurlijk wel dat je weinig tot geen keuze hebt in de configuratie van de aanhangwagen. Je zult dan misschien wel wat concessies moeten doen aan de wensen en eisen die je hebt.

Lees hier ons artikel hoe je de beste tweedehands aanhangwagen kunt vinden.

Bedenk wel dat een tweedehands aanhangwagen niet automatisch betekent dat je ook een echt koopje hebt. De vraag naar gebruikte aanhangwagens is namelijk erg groot. Er worden flinke bedragen voor gebruikte exemplaren gevraagd, en deze prijzen worden vaak ook daadwerkelijk betaald. De zogenaamde echte koopjes zijn vaak flink gebruikte exemplaren waar het nodige aan mankeert. Het opknappen van een dergelijke buitenkansje kan alsnog behoorlijk prijzig blijken te zijn. Een zogenaamd koopje blijkt achteraf dan toch niet meer zo’n geweldige deal meer te zijn. Dan is het eerder de welbekende kat in de zak.

Waar ga je naar toe om een aanhangwagen te kopen?

Als je een gebruikte aanhangwagen kopen gaat is het één en ander natuurlijk afhankelijk van de aanbiedende partij. Dit kan net zo goed een particulier zijn, als ook een professionele dealer. Je kunt natuurlijk van te voren al wel een schifting in de advertenties maken. Je kunt dan bijvoorbeeld besluiten om alleen te reageren op advertenties van professionele aanbieders.

Als je een nieuwe aanhangwagen kopen gaat heb je wel meerdere opties. Tegenwoordig kun je ook al bij sommige bouwmarktketens terecht die nieuwe aanhangwagens te koop aanbieden. Het gaat dan vaak om eenvoudige, ongeremde, aanhangwagens uit de lagere prijsklassen. Je hebt dan meestal geen keuze uit andere afmetingen of uitvoeringen, en met specifieke aanhangwagen technische vragen kun je er vaak niet terecht. Als je echter toch alleen een eenvoudige aanhangwagen zoekt kun je er zeker je voordeel mee doen.

Weet je nog niet precies wat je zoekt en wil je graag goed en zakenkundig advies? Dan ga je misschien toch beter naar een echte aanhangwagendealer. Daar heeft men niet alleen een ruim assortiment aanhangwagens te koop, men heeft er ook de nodigde ervaring met aanhangwagens, en beschikt men er over de benodigde knowhow. Zij kunnen je in de meeste gevallen perfect vertellen welke aanhangwagen je misschien het beste kunt kopen. Je kunt er ook prima terecht voor een stukje maatwerk of speciaalbouw in het geval een standaard uitvoering niet helemaal aan jouw wensen voldoet.