Is een kipper aanhangwagen iets voor jou?

Als je nadenkt over een nieuwe aanhangwagen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je er mee wilt gaan doen. Wellicht is een kipper aanhangwagen wel het overwegen waard, zeker als je vaak stortgoed vervoert. Met een kipper is het storten van zand, grind, stenen, maar bijvoorbeeld ook brandhout namelijk een fluitje van een cent.

Letterlijk bergen verzetten

Een kipper aanhangwagen is in feit een normale aanhanger met de wielen onder de laadbak. Wat de kieper echter zo bijzonder maakt is het feit dat deze een dubbel chassis heeft waardoor de laadbak kan kiepen. Zo hoef je de laadbak niet leeg te scheppen, maar glijdt de lading er uit vanzelf uit. Met een kipper aanhangwagen kun je bijna letterlijk bergen verzetten. Denk je eens in hoeveel tijdwinst je dit oplevert als je regelmatig gaat kiepen. Daarnaast ontzie je lijf en leden, en verklein je dus ook de kans op rugklachten.

Wil je wel kunnen kiepen?

Het is bij de keuze van een aanhangwagen natuurlijk aan jou, als gebruiker, natuurlijk om te overwegen of het nodig is dat de laadbak kan kiepen. Een kipper aanhangwagen kost namelijk wel iets meer dan een standaard aanhanger. Dan moet je je ook nog afvragen of de kipper aanhangwagen voorzien moet zijn van een handmatige of elektrische bediening, want ook dat heeft invloed op de aanschafprijs.

Als je wel wilt kunnen kiepen, maar dit niet zo vaak gaat doen, is de handmatige bediening, wat aanschaf betreft, misschien de beste optie. Een kieper met elektrische bediening is ook nog eens uitgerust met een accu die je in conditie moet houden om op een goede werking te kunnen vertrouwen. Het gebruik van een druppellader is dan ook zeker aan te raden. Je kunt ook nog voor een combinatie van elektrische en handmatige bediening kiezen. Zo kun je altijd kiepen, ook als je eens met een lege accu mocht staan.

Keuzes, keuzes, keuzes…

Als je op zeker moment hebt besloten dat je een kipper aanhangwagen kopen gaat heb je nog enkele zaken die je in overweging moet nemen. Is het voldoende dat je de lading achter de aanhanger kunt storten, of wil je ook de mogelijkheid hebben om de lading er naast te storten? De standaard kiepaanhanger zal alleen achterwaarts kiepen, terwijl een driezijdige kipper ook naar de beide zijkanten toe kan kiepen. Wil je ook wel eens een machine meenemen op de klus? Ook dat is mogelijk als je kiest voor een kipper aanhangwagen met oprijplaten. Wil je wel wat meer laadvolume hebben dan de standaard laadbak biedt? Dan kan de kipper aanhangwagen ook worden voorzien van opzetborden of loofrekken waarmee je de zijkanten van de laadbak tot wel 70cm extra verhoogd. Zoals je ziet is er heel veel mogelijk.

Niet alleen voor de profi

Denk na het lezen van deze blog nu niet dat een kipper alleen interessant is voor de professional. Dit type aanhanger is in vele afmetingen en uitvoeringen verkrijgbaar, vaan klein tot groot en van ongeremd tot zware geremde exemplaren. Dus ook als jij op zoek bent naar een kleine aanhanger voor gebruik bij klussen in en om het huis kan een kipper goede diensten bewijzen. Je kunt hem natuurlijk net zoals elke andere aanhangwagen gebruiken, maar biedt hij dus net wat extra’s bij het lossen. Makkelijk toch als je en partij brandhout wilt lossen?