Afdekken van lading op een aanhangwagen

In het voertuigregelement, artikel 5.18.6, staat vermeld dat een voertuig zo moet zijn beladen dat de lading er niet af kan vallen. Tevens moet losse lading, die onder het rijden van het voertuig zou kunnen vallen, op een deugdelijke manier zijn afgedekt. Dit heeft dus ook betrekking op aanhangwagens met een open laadbak.

Betekent dit dat het gebruik van een aanhangernet dus verplicht is? Nee, dit is een hardnekkige fabel. Het is verplicht om de lading zodanig deugdelijk vast te zetten dat deze niet uit de aanhangwagen kan vallen. Als de lading bestaat uit grotere en zwaardere delen zoals bijvoorbeeld meubilair, kan deze eigenlijk alleen met behulp van touw, nog liever met goede spanbanden, op een deugdelijke wijze worden vastgezet. Logischerwijs hoeft daar dan geen extra net overheen te worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat, in het geval er toch nog losse lading bij in de laadbak zou liggen alsnog een net of zeil gebruikt moet worden.

Maar wat is nu de beste manier om een aanhangwagen af te dekken?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de laadbak van een aanhangwagen af te dekken. Er is namelijk keuze uit een aanhangernet met grote mazen (ook wel bagagenet genoemd), een fijnmazig aanhangernet (ook bekend als meshnet) of een vlakzeil. Elk net of zeil is bedoeld voor een specifieke vorm van gebruik en wij leggen graag uit welk net bij welk gebruik kan worden toegepast.

Wat is het beste aanhangernet voor losse lading?

Als u losse lading gaat vervoeren die niet met spanbanden vast te zetten is zult u een aanhangernet moeten gebruiken. Hiervoor kunt u het beste een grofmazig aanhangernet gebruiken. Dit net is geweven van sterk kunststof en heeft mazen van 3 tot 5 centimeter (bij voorkeur niet groter) waardoor het zeer flexibel is, en zich ook laat vormen als de lading wat hoger is. Het beste grofmazige aanhangernet is onder meer toepasbaar bij lading in de vorm van dozen, brandhout, tuinafval enz. Dit is zomaar een kleine greep uit de vele mogelijkheden waar het grofmazige aanhangernet voor gebruikt kan worden.

Voordelen

 • Laat zich makkelijk opvouwen en opbergen
 • Makkelijk over de laadbak aan te brengen
 • Flexibel en daardoor ook geschikt voor wat hogere lading

Nadelen

 • Niet geschikt om grote zware onderdelen mee vast te zetten
 • Niet geschikt voor fijne lading zoals zand, grond of grind
 • Niet waterdicht
Open bakwagen met dozen in de laadbak en een grofmazig aanhangernet er over

Het beste aanhangernet voor lading die kan stuiven of wegwaaien?

Als u met een aanhangwagen grond of zand gaat vervoeren moet u hoe dan ook een net of een zeil gebruiken. Bij dit soort lading loopt u echter tegen het feit aan dat deze kan gaan stuiven en wegwaaien onder het rijden. Het beste aanhangernet om zand af te dekken is dan ook een fijnmazig aanhangernet, het zogenoemde meshnet. Dit aanhangernet is, net als het grofmazige net, geweven uit sterke kunststofvezels, maar heeft daarentegen uiterst fijne mazen waar zand of grond niet doorheen kan waaien.

Waarom dan niet in alle gevallen een fijnmazig aanhangernet gebruiken? Wel, doordat dit aanhangernet fijner is geweven is het ook wat stugger dan een grofmazig net. Het is dus niet zo flexibel en laat zich minder goed vormen als de lading wat hoger zou zijn.

Voordelen

 • Laat zich makkelijk opvouwen en opbergen
 • Makkelijk over de laadbak aan te brengen
 • Heel fijn geweven en daardoor geschikt voor het afdekken van lading die kan stuiven

Nadelen

 • Niet geschikt om grote zware onderdelen mee vast te zetten
 • Stugger en daardoor minder geschikt voor wat hogere lading
 • Niet waterdicht
Kipper met de laadbak vol zand waar een fijnmazig aanhangernet overheen is aangebracht

De beste manier om uw lading ook tegen weersinvloeden te beschermen

Met een aanhangernet voorkomt u dan wel dat de lading niet uit de laadbak van uw aanhangwagen kan vallen. Maar wat nu als u gereedschap in de laadbak hebt liggen, en uw lading beslist dus droog moet blijven? Dan voldoet een aanhangernet niet omdat deze, door de mazen, natuurlijk gewoon water door laat. Om uw lading droog te houden kunt u, in plaats van een net, ook gebruik maken van een vlakzeil.

Het vlakzeil voorkomt niet alleen dat losse lading niet uit de laadbak kan vallen, het is ook nog eens waterdicht. Het nadeel van een vlakzeil is dan wel weer het feit dat het niet flexibel is, en nagenoeg ongeschikt is als de lading wat hoger is dan de laadbak zelf.

Voordelen

 • Redelijk sterk
 • Waterdicht

Nadelen

 • Stug en niet geschikt voor wat hogere lading
Waterdicht afdekzeil gemonteerd op een aanhangwagen met open laadbak